
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Riv ingefæren og hvidløget på den fine side af et rivejern. Hak forårsløget fint og gem den grønne del af forårsløget til anretning.
Varm en gryde op ved middel varme. Der skal være plads til ris og vand i gryden også. Steg ingefær og hvidløg i 1/2 spsk. olie pr. person under omrøring i ca. 2-3 min.
Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en skål, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.
Kom risene, bouillonen og lidt salt i gryden med urterne, tilsæt vand, indtil det dækker risen. Kom låg på og lad det simre ved lav varme, indtil risene er helt møre og vandet er fordampet.
Sæt en ny kasserolle med saltet vand over at simre.
Skær fisken i mundrette stykker og kom det i vandet i ca. 2 min., indtil fisken begynder at flage. Overfør fisken til en tallerken med en hulske.
Skær kålen i mundrette stykker og kog ligeledes i vand i ca. 1 min., indtil det er blevet mørt. Sigt kogevandet fra og lad kålen dampe af.
Hæld yoghurten i et fad og krydr med salt.
Pil bladene fra stilken på mynten og hak dem groft.
Kom risene i en stor skål med fisken, kålen, mynten og den hakkede forårsløg. Vend pilafen godt rundt og smag til med salt og peber.
Anret pilafen henover yoghurten.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften