
Skrub eller skræl gulerødderne, flæk dem på langs og vend dem med olie, salt og peber. Bred dem ud på en bageplade og bag dem ved 200 grader til de er møre og gyldne, 20-25 min. Halver imens nektarinerne, fjern stenene og skær kødet i både. Hak nødderne og rist dem i lidt olie til de lige begynder at tage farve. Kom sukkeret ved og rist det med 1 min. Rør citronsaft og evt. citronskal i og lad væden koge ind om nødderne. Skær æblerne i fine små tern, vend dem i lige inden anretning og smag til. Anret de varme rødder på række på et flot fad og fordel nektarinerne ovenpå. Lav et bælte af æble-nøddetoppingen henover og drys gerne med lidt hakkede krydderurter. Server straks til fisk, kød eller fjerkræ.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
Kommentarer og forslag til opskriften