0

Roastbeef med timian og allehånde serveret med kartofler i fad med hvidløg og emmentaler

Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Kød: Rør 2 tsk. timianblade, allehånde, salt og peber sammen i en skål og gnid roastbeefen godt ind i blandingen. Lad den trække mindst 30 min. - men gerne natten over. Brun roastbeefen på alle sider i lidt olie og læg den i en lille bradepande. Stik et stegetermometer i på det tykkeste sted, sæt bradepanden i en 200 grader varm ovn og bag til termometret viser 55 grader. Pak stegen ind i stanniol og et viskestykke og lad den hvile 15 min. Hæld cognac i bradepanden og skrab godt, så al stegeskyen bliver løsnet. Hak skalotteløgene fint og sauter dem let gyldne i en kasserolle i lidt olie. Tilsæt væden fra bradepanden, kalvefond og 1 tsk. timian og kog det hele ind til en kraftig fond (ca. 2 dl). Skær stegen i ½ cm tykke skiver og server den i skyen.

Kartoffelgratin: Skrub kartoflerne godt, skær dem i tynde skiver og hak hvidløgene fint. Taglæg kartofler, hvidløg, emmentaler, salt og peber i et smurt ildfast fad og hæld fløden over. Drys med parmesanen og sæt fadet i ovnen samtidig med stegen - så er kartoflerne færdige, når stegen har hvilet. Gratinen skal have ca. 35-45 min. - til kartoflerne er møre og overfladen gylden.

Server sammen med en stor skål salat og gode grove flutes.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.