
Trim spidskålen, fjern stokken og snit bladene i fine strimler. Kom kålen i et dørslag, sæt det i vasken og overhæld med kogende vand. Skyl straks efter med koldt vand og dryp godt af. Snit æblerne i tynde tændstikker og vend dem med 1 spsk. citronsaft. Klip rosinerne i mindre bidder. Kom resten af citronsaften, pillet hvidløg, tahin, parmesan, olie, 1-2 spsk. koldt vand, et godt nip salt og friskkværnet peber i en foodprocessor og kør det sammen til en blød og cremet dressing. Vend spidskål, æbler, rosiner og gerne finthakket persille sammen og bred salaten ud på et flot fad. Dryp dressingen over og drys med sesamfrø. Server til krydrede gryderetter, kylling eller krydret varmrøget eller bagt laks.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften