
Persillerodsmousse: Persillerødderne skrælles og skæres i tern, der koges møre i mælk tilsat 1 fed hvidløg. Mælken sigtes fra (gem den) og de møre persillerødder og hvidløget blendes. Tilsæt lidt af mælken indtil moussen får den rette konsistens (må ikke være for tynd - se billedet). Smag til med salt, peber og evt. en smørklat.
Rosmarinsmør: Pluk bladene af rosmarinkvisten (brug en mængde efter behag) og bland dem sammen med 50 g smør og rasp i en lille skål. Krydr med salt og peber.
Fisk: Lav evt. et ikke gennemgående snit på midten af fileterne (så de er lige tykke) og læg dem dobbelt i et smurt ovnfast fad. Krydr med salt og fordel rosmarinsmørret på fileterne. Sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca. 10-12 min.
Persilleolie: Bland olie, persille, lidt salt og peber sammen i en blender.
Læg en portion mousse på midten af hver tallerken, læg et stykke fisk ovenpå og hæld lidt persilleolie rundt om. Server retten sammen med ovnbagte kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften