
Skær aubergine og squash i ½ cm tynde skiver og vend dem med lidt olie, salt og peber. Grill dem møre på grillpanden eller under ovngrillen. Halver imens blommerne, fjern stenene og skær kødet i 1 cm brede både. Pil løget og snit det i helt tynde både. Pisk balsamico, honning, 2 spsk. olie, salt og peber sammen og smag til. Anret de grillede grøntsager og blommerne flot på et fladt fad og drys med rødløg. Dryp med dressingen, smuldr fetaen henover og drys gerne med iturevne basilikumblade. Server salaten til fx stegt svinekød eller lam, eller kom parmaskinke ovenpå og giv som frokostsalat med godt groft brød til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften