
Skræl sellerien og vend den i finthakket rosmarin. Læg den på et 1½ cm tykt lag salt i en høj ildfast skål. Fyld op med salt hele vejen rundt om sellerien og sæt skålen i ovnen ved 200 grader. Den skal bages i 3 timer og efterfølgende hvile en halv time, inden saltet fjernes. Det tager sin tid, men er hele ventetiden værd! Rist baconen sprød og dryp af på køkkenrulle. Del pærerne i både eller tern. Pisk olie, eddike, honning, sennep, salt og peber og smag til. Skær den lune selleri i tern eller bjælker og anret dem på et fladt fad sammen med pærerne. Dryp med dressingen og bræk baconen henover. Drys evt. med emmentaler og/eller krydderurter og server til stegt kød, fjerkræ eller vildt.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
Kommentarer og forslag til opskriften