Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl kartoflerene , del dem i 4-6 både hver. Giv dem et opkog i rigeligt, godt saltet vand i 5-6 min. Dræn vandet fra kartoflerne, og lad dem dampe helt af . Vend dem rundt med godt med olivenolie, og krydr med salt og masser af sort peber. Kom kartofelerne på en bageplade med bagepapir på (undgå de ligger i lag). Steg den i en 225 grader forvarmet ovn, til de er lækre, sprøde og gyldne. Det tager typisk 20-30 min. Drys med Skagen secret krydderi (brug ca. 1/3 her) og salt.
Skær 3-4 mm. tykke skiver af agurkerne, og vend dem med rigeligt fint salt. Kom agurkerne i en sigte, hvor de drypper af i 5-10 min.
Skyl dem hurtigt under koldt vand. Skær tynde skiver af det pillede rødløg, evt. på et mandolinjern.
Rør 1-2 spsk lys eddike med 2-3 spsk. sukker til det er opløst.
Vend løgene med de saltede, drænede agurker i lagen og 1/3 af krydderiblandingen og lad dem trække tildækket, til den skal spises.
Rør yoghurt med ca. 1/3 af krydderiet. Smag til med salt og peber og evt. lidt sukker.
Del fisken i mindre stykker så der er et stykke til hver burgerbolle. Krydr fisken med salt og peber. Vend den sidste 1/3 af krydderiblanginden i raspen, og paner mu fisken i mel, æg og rasp. Tryk det godt fast. Steg fisken på en pande i rigeligt neutral olie. Steg i i alt 2-3 min. på begge sider, til fisken er gylden og sprød. Krydr med salt og lad den dryppe af på fedtsugende papir.
Halvér bollerne. og sæt ovnen på grill. Kom bollerne i den varme ovn med skærefladen opad og så tæt på grilllegemerne som muligt. Grill, til de er gyldne på skærefladen. Kom lidt dressing på burgerbollebunden, og en smule syltede løg/agurker derpå. Kom derefter et stykke fisk ovenpå, og top med mere dressing og evt. mere løg/agurk. Server straks med sprøde "fritter".
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Skagenfood Secret krydderi er Skagenfoods egen særlige krydderiblanding, der er til perfekt til skaldyr, grillet hvid fisk og ikke mindst laks.
Ingredienser: Løgpulver, dildspidser, fennikel, korianderfrø, citronskal, timian, hvidløgspulver, urteboullion, sort og rosa peber. Alle ingredienser er økologiske.
Kommentarer og forslag til opskriften