
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skyl bulgur i en sigte, og kog den i rigeligt, let saltet vand i 3-4 min.
Lad den dryppe godt af efter kogning, og kom den derefter i en stor skål, så den kan bredes lidt ud, og køle let af.
Rist sesamfrø, til de popper, på en tør pande, og knus dem let i en morter med lidt salt.
Skræl og snit glaskål, så fint du kan, gerne i julienne på et mandolinjern.
Kom de snittede glaskål i en skål, knug dem med fint salt, vend med citronsaft, og lad dem hvile til senere.
Rør creme fraiche med citronsaft og -skal samt finthakket hvidløg, og vend den rørte creme fraiche med kogt bulgur, glaskål og halvdelen af de ristede sesamfrø.
Smag til med salt og peber samt en smule sukker.
Del fisken i mindre stykker - gerne 3-4 pr. pers., og krydr dem med salt og peber.
Vend fiskestykkerne i lidt rug- eller hvedemel, og steg dem på en medium varm pande i godt med neutral olie.
Steg dem først på den ene side i 2-3 min., til de er pænt gyldne. Tilføj smørklatter, og når smørret er bruset af, vender du fileterne.
Steg videre, mens du hele tiden drypsteger, ved at tage smør fra panden med en spiseske, og hælde over fisken.
Drys med en smule sesam, fortsæt drypstegningen i 2 min., og servér straks.
Som vist på billedet drysset med de sidste ristede sesamfrø.
Servér skyllet og tørret rucola, der er vendt i lidt god eddike (fx balsamico) og olivenolie dertil.
Kend din fisk: Kuller
GASTRONOMISK
Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.
Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.
SUNDHED
Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.
Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften