
Salat: Skrub rødbederne og kog dem møre i letsaltet vand. Gnid skindet af og skær dem i små tern. Vend med lidt olie, 1 tsk. revet appelsinskal, saft af ½ appelsin, sukker, salt og peber og smag til - tilsæt evt. lidt eddike, hvis der ønskes mere syre. Skær æblerne i små tern og vend halvdelen sammen med rødbederne. Anret på et fad og drys med resten af æblerne og grofthakket persille.
Pie: Skræl kartoflerne (kan også laves med skræl), skær kartoflerne i grove tern og kog dem møre i usaltet vand. Mos dem godt med smørret og smag til med salt og peber.
Hak løg og hvidløg og sauter dem i lidt olie. Kom kødet ved og brun det af med salt og peber. Skær imens selleristænglerne i små tern og kom dem ved sammen med majs og fond. Lad det simre 10 min. til det er kogt godt sammen og smag til.
Kom saucen i bunden af et ildfast fad og fordel kartoffelmosen ovenpå. Bag pien ved 200 grader i ca. 30 min. til den bobler i kanten og overfladen er gylden.
Server en sprød grøn salat og godt groft brød til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften