Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skrab eller skyl kartofler, og kog dem møre i godt saltet vand. Hæld vandet fra, og lad dem dampe af. Vend kartoflerne med lidt smør og hakket persille (gem det halve til smørret). Drys evt. med god flagesalt.
Tag smør ud af køleskabet (beregn 15-20 g pr. pers.)
Kom revet parmesan, resten af den hakkede persille, valnødder, hakket hvidløg, ansjoser og lidt citronskal og -saft i en morter, og arbejd det godt igennem til en puré.
Vend pureen med det bløde smør, og smag det til med salt og peber.
Del spidskål i kvarte, og steg dem i olivenolie på skærefladen på en stor pande, til de er gyldne. Vend og steg på den anden skæreflade. Krydr med salt på begge sider, og lad kålen stege, til den begynder at falde lidt sammen.
Fordel parmesan-, valnødde- og ansjossmør over, og lad det lækre smør smelte ned mellem bladene.
Krydr fiskefileterne med salt og peber, vend dem i lidt rug- eller hvedemel, og steg dem på en medium varm pande i godt med smør og neutral olie.
Steg primært fiskene på den ene side i ca. 2 min., til de er pænt gyldne. Vend dem, og steg videre, mens du hele tiden "drypsteger" på toppen, ved at tage smør fra panden med en spiseske, og hælde det over fisken.
Fortsæt drypstegningen i 1-2 min., og kom gerne en 3-4 små klatter frisk smør på panden, mens du steger.
Krydr igen med lidt salt og peber, inden du serverer. Brug gerne en god flagesalt som Læsø eller Maldon.
Som vist på billedet.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
UMAMIBOMBER SÅ GUDERNE SYNGER
Ansjoser er en umamibombe. De fede og smagfulde fisk er fyldt med sund fiskeolie og omega-3 fedtsyrer, har ingen tungmetaller og den utrolige, balancerede smag skal prøves. De er perfekte til afrundede og delikate tapenader, som smagssætter i supper og fonde, som en ekstra facet i marinader eller bare direkte på friskt brød.
Kommentarer og forslag til opskriften