0

Skindstegt sandart med rygeost og linsesalat med "blomkåls-couscous"

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Fisk: Soigner fisken og fjern alle skæl. Lav 2-3 fine rids i skindsiden med en skarp kniv. Krydr med salt og peber. Steg fisken i 2-3 min. på skindsiden i lidt olie på en varm pande. Læg pillede hvidløgsfed på panden og lad dem stege sammen med fisken. Skru ned for blusset og lad fisken stege videre (stadig på skindsiden) til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt et par timiankviste samt et par små klumper smør og lad smørret bruse op. Vend fisken og tæl til 10, så er fisken klar til servering.

Blomkålscouscous: Vend hasselnødderne i lidt olie og salt. Læg dem i et ovnfast fad og sæt fadet i en 175 grader varm ovn i 10-12 min. til de er gyldne. Soigner blomkålen og riv den groft på et rivejern ned i en skål så du får små "gryn". Riv skallen af citronen fint og vend den i sammen med citronsaften. Skyl, pluk og hak bredbladet persille og bland den i salaten sammen med revet plukket rygeost, lidt god olivenolie og de afkølede hasselnødder. Vend det hele godt rundt sammen med de kogte linser* og smag til med salt og peber og evt. en lille smule honning/sukker. Lad salaten trække i ca. 15 min.

*Skyl linserne og kog dem i rigeligt letsaltet vand i ca 10 minutter - dræn vandet fra og skyl linserne i en sigte med kold vand.

Server evt. med nye kogte kartofler.

Bonusinfo

Sandart er en af de fineste ferskvandsfisk, vi har, og derfor ses den også i stigende grad på menukortet i landets bedste restauranter. Sandart fra er velsmagende og fast i kødet, og så har fisken et naturligt højt indhold af protein og Omega-3. 

Smagen

Mange bliver overraskede, når de smager sandart fra første gang, og tit bliver selv de, der normalt ikke bryder sig om fisk, begejstrede for sandartens lyse kød med den faste struktur og saftighed.

Kendetegn

Sandarten er en gråbrun rovfisk i familie med aborren. Sandarten har en lang krop med et lille, smalt hoved og mørke, glasagtige øjne. Den maximale størrelse og vægt på en vild sandart er 1 meter og 20 kg.

Når en fisk bliver lidt for populær

Danske AquaPri gik i gang med at opdrætte sandart for ca. 15 år siden, fordi denne super delikate fisk var blevet så populær og efterspurgt, at de vilde bestande rundt omkring i verden begyndte at blive truet. I dag fraråder WWF Verdensnaturfonden i deres WWF’s Fiskeguide garnfiskeri efter sandart i Østersøen, ligesom der bør fiskes med forsigtighed i søerne efter sandart i de fleste lande. Derfor kan du med ekstra god samvittighed sætte tænderne i en opdrættet sandart – uden at skulle bekymre dig om overfiskeri. AquaPri er selvforsynende i hele opdrætsfasen, lige fra æg til spiseklar fisk.


Over 120 års erfaring med fisk

Gennem fire generationer har familien Priess beskæftiget sig med fisk, og derfor kan den familieejede virksomhed AquaPri i dag betegnes som en af de mest erfarne fiskeopdrættere i Danmark.

AquaPris innovative og bæredygtige sandartanlæg, beliggende i sydjyske Gamst, er pt. verdens største af slagsen. Dette højteknologiske anlæg, som blev indviet i 2016, benytter hverken antibiotika, GMO-foder eller dioxiner i opdrættet, og fordi fisken går i et lukket opdrætssystem, er den med garanti fri for parasitter – og dermed også fritaget fra frysekrav. Det gør den ferske opdrætssandart til det helt perfekte valg, hvis du f.eks. vil tilberede ceviche.

Levevis

Sandarten trives bedst i uklart vand med en vis dybde, og dens øjne er tilpasset til at kunne se ved lav lysstyrke. Sandarten lever primært i ferskvand og brakvand i hele Europa, Rusland og Kasakhstan. I dag fraråder WWF Verdensnaturfonden garnfiskeri efter sandart i Østersøen, ligesom der i søerne bør fiskes med forsigtighed efter sandart i de fleste lande.

Sandart fra AquaPri lever i verdens største opdrætsanlæg for sandart, beliggende i Sydjylland. Fisken opdrættes – fra æg til slagteklar fisk – uden brug af antibiotika og fodres kun med ikke-genmodificeret foder. Sandarten slagtes typisk, når den opnår en vægt på 1-2 kg – svarende til, at fisken bliver 1-2 år gammel.

Sundhed

Sandarten er en mager fisk med et naturligt højt indhold af protein og Omega-3.

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?