0

Skinkemignon med kryddersmør, ristede champignoner og bagte grove grøntsager

Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Smør: Hak krydderurterne (fx estragon, persille og purløg) godt og rør dem med smør, 1 fed presset hvidløg, salt og peber til ensartet kryddersmør. Form smørret til en pølse i et stykke stanniol eller bagepapir og læg det på køl indtil brug.

Champignoner: Rens champignonerne og del dem hvis de er store. Rist dem gyldne og møre ved middel varme i lidt olie med salt og peber. Snit 2 fed hvidløg i "splitter" og kom dem ved halvvejs.

Grønt: Skrub kartoflerne, skræl de grove grøntsager (fx persillerødder, jordskokker og græskar) og skær dem i ensartede stykker. Vend dem med olie, salt og peber, bred dem jævnt ud på en bageplade og bag ved 175 grader i 20-25 min. til de er møre og gyldne.

Kød: Krydr kødet med salt og peber og brun det på alle sider i lidt af kryddersmørret. Læg stegen i et lille ildfast fad og hæld smørret fra panden over. Sæt fadet i ovnen ved 175 grader i ca. 20 min. til kødet er mørt. Bruges der stegetermometer skal centrumtemperaturen være 58 grader, når stegen tages ud. Læg skiver af kryddersmør på, dæk den godt til med stanniol og et håndklæde og lad den trække 15 min. Skær stegen i ½ cm tykke skiver lige inden servering og server det i smørskyen.

Giv gerne en sprød grøn salat og godt groft brød til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.