0

Smørristet spidskål med spidskålspesto og forårsløg (4 pers.)

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Trim spidskålen og fjern de alleryderste grove blade - de skal bare kasseres.

Tag yderligere 3-4 af de yderste blade af og damp dem møre i letsaltet vand. Kom dem straks i iskoldt vand, så de ikke damper videre og bliver brune. Hak bladene groft og kom dem i en foodprocessor sammen med pinjekerner, grofthakket parmesan og hvidløg og 1 spsk. citronsaft. Sæt maskinen i gang og tilsæt olie i en stråle til konsistensen er ensartet, men stadig lidt grov. Smag pestoen til med salt, peber og citronsaft og stil den på køl indtil brug. Del resten af spidskålen i 4 kvarte og damp dem 3-4 min. i letsaltet vand til de lige knap er møre. Køl igen af i iskoldt vand og dryp godt af. Rist de kvarte kål let gyldne i smørret lige inden servering. Anret på et flot fad, dryp pestoen over og drys med fintsnittet forårsløgstop. Server til fisk, kød eller fjerkræ.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.