Skær kålen i kvarte, fjern stokken og snit bladene i meget fine strimler. Rør rygeost, creme fraiche, mayonnaise, salt og peber sammen og smag til med citronsaft. Vend kål og dressing sammen og lad det trække 30 min. på køl. Halver imens agurken, skrab kernerne væk og snit kødet i små tern. Skær også tomaterne i små tern. Drys begge dele over kålsalaten og server som tilbehør til nye kartofler, grillet kød, fisk eller fjerkræ.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften