
Ekstra tilbehør : 8 stk træspyd.
Souvlaki: Læg træspyddene i vand mindst 30 min. Skær kødet i store tern og vend det med saften fra ½ citron, 1½ spsk. oregano, timian, presset hvidløg, 2 spsk. olivenolie, salt og peber. Lad det marinere 15 min. og sæt så kødet på spyd. Grill dem under ovngrillen eller bedst over kul i 8-12 min. til de er gennemstegte og har taget god farve.
Salat: Snit salaten i strimler og bred dem ud i bunden af et fladt fad. Skær tomater og peberfrugter i store tern. Halver agurken, skrab den bløde kerne væk og skær kødet i halvmåneformede skiver. Halver løget og skær det i tynde skiver. Vend tomater, peberfrugt og agurk sammen, bred det ud på salaten og krydr med salt og peber. Fordel løg, oliven og skiver af feta henover. Dryp med olivenolie og vineddike og drys med ½ spsk. oregano.
Server spyddene med både af den resterende citron, salaten og fx tzatziki og bagte kartoffelklodser til.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften