Som kok har jeg altid været fascineret af den italienske evne til at få enkle råvarer, til at smage uendeligt komplekst.
I denne ret mødes grisekødets dybde med de sprøde, stegte gnocchi og et saftigt grøntsagsmix af zucchini og tomat.
Resultatet er en fyldig, rustik pastaret, hvor de sprøde gnocchi får lov at spille sammen med kødets umami og grøntsagernes sødme – et lille stykke Italien serveret direkte på tallerkenen.
Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig
Forberedelse: 5-10 min
Kotelet og grøntsager: 25 min
Stegte gnocchi: 5 min
Anretning: 2 min
Fremgangsmåde
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl grøntsager og krydderurter grundigt.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af kød og jordede grøntsager.
Varm en stor pande op med neutral olie, og brun kødet grundigt på alle sider. Krydr med salt og peber undervejs, og tilsæt en lille klat smør for dybere umami. Tag kødet af panden, og sæt til side.
Skær zucchini i tern, og steg dem i olivenolie på samme pande, til de tager farve, og bliver let karamelliserede. Krydr med salt, peber og frisk basilikum (gem lidt til pynt).
Tilsæt finthakket hvidløg og flådede tomater, og lad saucen simre i 5-7 min., til den tykner og smagen intensiveres. Kom koteletten tilbage i panden, og lad retten simre yderligere 10-15 min. under låg, så kødet bliver mørt. Tag kødet op, skær det i tynde skiver, og returnér det til saucen. Lad det koge deri i yderligere 2-3 min.
Varm en separat pande godt op, og tilsæt en blanding af smør og olivenolie. Steg gnocchi direkte fra pakken (uden kogning) i 6-8 min., til de er sprøde og gyldne på alle sider. Krydr med salt og peber.
Vend de sprøde gnocchi og revet parmesan (brug 2/3 her) i sovsen med kødet.
Riv det sidste parmesan over retten, og drys med lidt frisk basilikum.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Vend lidt sorte oliven eller kapers i saucen for ekstra syre og saltbid.
Rester kan bruges som fyld i en gratin – læg gnocchi og sauce i et ovnfad, drys med ost og gratinér.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
Kommentarer og forslag til opskriften