0
Stegt gris og kål i nudelsalat med Goma-sesam dressing og agurk

Stegt gris og kål i nudelsalat med Goma-sesam dressing og agurk

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Asiatisk

Historien bag den berømte Goma-dressing går tilbage til Japan og den vidunderlige verden af sushi og salater.

"Goma" er det japanske ord for sesam, og denne dressing er kendt for sin lækre smag og tekstur.

Goma-dressingen blev først skabt som en del af det japanske køkken, og er kendt for sin enkle, men velsmagende sammensætning.

Den består typisk af ristede sesamfrø, sojasauce, risvineddike, sukker, og nogle gange også frisk ingefær eller hvidløg.

Ingredienserne kombineres for at skabe en dressing med en balance mellem salt, sødme, og den karakteristiske nøddeagtige umamismag fra sesamfrøene.

Historisk set blev Goma-dressingen brugt til at tilføje smag til grønne salater, som ofte ledsagede sushi og sashimi.

Den er også blevet en populær dressing til nudelsalater og andre retter, der kræver en dyb og velsmagende smag.

 

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.

sesamfrømayonnaisetamari soya saucelime
1 min.
Goma-sesam dressing

Rist sesamfrø på en pande, til de er gyldne, og begynder at poppe. Knus dem derefter i en morter, til de fleste frø er helt knust.

Bland dem med 1-2 spsk. rørsukker, limesaft fra halvdelen af limen, soya sauce og mayonnaise.

Lad gerne dressingen trække lidt, så sukkeret opløses, og smag til med salt og peber (gem nogle limebåde og lidt sesamfrø til servering).

Dressingen skal være salt, umami, sød og sur i god balance.

nudler
5 min.
Nudler

Kog nudlerne i rigeligt vand efter anvisning på pakken. Kom de kogte nudler i en sigte, køl dem let ned med koldt vand, og lad dem dryppe af i sigten.

Hakket grisekødhvidkål
10 min.
Gris & kål

Snit kålen så fint du kan (brug gerne et mandolinjern).

Steg kødet på en meget varm pande i lidt neutral olie, og krydr med salt og peber. Tilsæt kålen, og lad det stege, til kålen er faldet HELT sammen (den må gerne brune/karamellisere lidt undervejs). 

Fif - kom evt. en smule vand ved, sæt et låg på panden i et par minutter, og lad alt vandet koge væk igen.

gulerødderkorianderagurk
10 min.
Nudelsalat

Skræl gulerødder, og skær dem og agurk i tynde strimler (brug gerne et mandolinjern).

Skær koriander i små stykker, og hak stilkene fint. 

Vend de kogte nudler, det stegte kød, agurk, gulerødder og koriander sammen med goma-dressingen, og smag til med salt og peber. 

sesamfrølimekoriander
20 min.
Anretning

Anret i et stort fad, og drys med det sidste sesam.

Kommentarer og forslag til opskriften