0
Stegt Hopballe kyllingebryst med ristet jordskokke-risotto rørt med frisk gedeost

Stegt Hopballe kyllingebryst med ristet jordskokke-risotto rørt med frisk gedeost

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
skalotteløghvidløgtimian
1 min.
Forberedelse:

Hak hvidløg fint. Pluk og hak timian (gem lidt hel timian til pynt). Hak kapers. Hak skalotteløg fint. Skræl jordskokker grundigt, og skær dem i små tern. Skyl risene grundigt i flere hold koldt vand, og dræn dem.

risottorisjordskokkerskalotteløghvidløgtimianFrisk gedeosterulle,  Vita Mundo fra Tebstrup
10 min.
Jordskokke-risotto:

Sauter jordskokker af i en gryde i lidt olivenolie og smør, til de begynder at blive gyldne og karamellisere uden at branke. Det kan godt betale sig at bruge lidt tid på dette, da det giver en fantastisk smag til retten, at jordskokkerne er dejligt gyldne. Tilsæt nu hakket timian, hvidløg og skalotteløg, og sautér dem med, til de er klare uden at tage farve. Krydr med salt og peber. Hæld de skyllede ris i gryden, og sauter dem i 1-2 min., til de også er klare. Tilsæt evt. 1-2 dl hvidvin eller æblemost (hvis du har, ellers duer det fint uden), og kog ind til det halve. Dæk derefter risene med kogende vand. Har du en bouillonterning, kan du med fordel tilsætte en her. Jeg bruger hønsebouillon, men urtebouillon fungerer også fint. Kog videre, mens du hele tiden rører i risene. Tilsæt løbende mere kogende vand, og fortsæt, til risene er møre, men stadig har bid. Det tager 12-15 min. Det er vigtigt, at du rører undervejs, ellers brænder risene på. Del osten i mindre brud og vend de små stykker gedeost i risottoen. Rør rundt, til den når op til lige under kogepunktet. Sluk for varmen. Tilsæt et par klumper smør, og rør det godt rundt i risottoen. Herefter må risottoen IKKE koge. Smag til med salt, peber og lidt citronsaft. 

Hopballe Mølle kylling, bryst med skind
25 min.
Kylling:
Tænd ovnen på 225 grader!

Varm en pande op til høj varme med en smule olie. Krydr kyllingebrysterne med salt og peber. Steg dem, til de er godt gyldne. Vend og kom kyllingebrysterne i ovnen i 3-4 min. til de netop er gennemstegt. 

citrontimian
35 min.
Anretning:

Som vist - riv lidt citronskal over og pynt med det sidste timian.

Nb. har du en stump parmesan eller pecorino kan du med fordel rive lidt over retten til sidst :-) 

Velbekomme!

Bonusinfo

Kyllinger fra Hopballe Mølle

- Hopballe kyllinger er af en helt speciel race, Hubbard 787 hedder de så mundret. Disse kyllinger vokser langsommere end den race, der benyttes i den konventionelle kyllingeproduktion. Racen og den ekstra voksetid gør, at kyllingerne er mere aktive og robuste og det betyder også, at ben og knogler kan udvikle sig i takt med, at kyllingerne tager på i vægt.

Hopballe lægger stor vægt på dyrevelfærd, og det er tydeligt, at både racen og den ekstra tid gør disse kyllinger meget mere aktive og robuste. En Hopballekylling har 4–5 gange så meget plads som en konventionel kylling. Pladsen gør, at kyllingerne rører sig meget mere, det giver muskler og kødet får dermed meget mere struktur. Hver aften slukkes lyset og kyllingerne får 8 timers ubrudt søvn som giver ro i flokken og forbedrer trivslen.

Disse kyllinger kræver generelt også lidt længere tilberedningstid end du måske er vandt til og når man skal tranchere brystkødet er det vigtigt, at det skæres på tværs af fibrene, da strukturen i kødet ellers kan få det til at føles sejt! Til gengæld får man altså en oplevelse på smag og ikke mindst struktur, som ellers er gået helt bort når man spiser industrikyllinger. 

Du kan også se forskel på kødets farve. I gamle dage talte man om det mørke kød og det lyse kød på en kylling - men i dag er det hele jo kridhvidt på de fleste (industri) kyllinger. Men her er lårkødet altså mørkere og mere kraftigt smagende, mens brystkødet har en meget mere fin og delikat smag.

Bonusinfo

Vita Mundo er en frisk gedeost helt ned på det naturelle plan, så man selv kan trylle med “grundstoffet”. Osten er frisk og let syrlig og er velegnet i både søde og salte retter.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?