0
Stegt kuller på mosede kartofler med kota, bagt porre og valnødder

Stegt kuller på mosede kartofler med kota, bagt porre og valnødder

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.  

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten. 

porre
1 min.
Porrer

Tænd ovnen på 220 grader varmluft.

Fjern rod og top på porrerne, og vask dem grundigt. Gnid dem ind i lidt olivenolie, og bag dem i ovnen i en bradepande i ca. 25 min., til de er helt møre.

melede kartofler
5 min.
Kartoffelmos

Skræl kartoflerne, skær dem i grove chunks, og kom dem i en gryde med rigeligt letsaltet vand. Lad dem koge stille og roligt under låg i ca. 10-15 min., indtil de er møre.

Mos dem herefter med et piskeris, og smag til med en rigelig mængde god olivenolie eller en god klat smør. Smag til med salt og friskkværnet peber, og hold mosen lun til servering.

valnøddekernerbladselleri
10 min.
Valnødder

Kom valnødderne i et ildfast fad, og giv dem ca. 5 min. i ovnen, så de tager godt med farve.

Vask bladselleri, og snit den i tynde skiver med en kniv.

kullerfilet med skind
20 min.
Fisken

Del fisken i kuvertstykker, dup dem tørre med lidt køkkenrulle, og krydr dem med salt og friskkværnet peber.

Sæt en pande over ved høj varme, og tilsæt en smule neutral olie. Læg fisken på panden med skindsiden nedad, og giv evt. fisken et let tryk med en palet de første 30 sekunder af stegningen. Steg fisken ca. 3-4 minutter på skindsiden, vend den og steg den ca. 30 sekunder på den anden side. Vil du have fisken gennemstegt, så lad den stege 3-4 min. på begge sider. 

Har du en klat smør, kan du med fordel tilsætte den til panden, lige når du vender fisken.

citronporrebladsellerivalnøddekerner
25 min.
Porrer

Tag porren ud af ovnen, skær den igennem på langs, og fjern det yderste lag. Tag det møre porrekød, og skær det igennem et par gange med en kniv.

Vend det op i en skål sammen med bladselleri og valnødder, og tilsæt lidt fintrevet skal og saft fra citronen. Er der blade på bladsellerien, må du også meget gerne komme nogle af dem i salaten. Krydr med salt og friskkværnet peber. 

Kota-ost
30 min.
Anretning

Knæk osten ud i grove brud, og vend dem ned i kartoffelmosen.

Anret mosen på en tallerken med fisken ovenpå og porre/valnøddesalaten på siden.

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Kota er fremstillet af økologisk komælk, fra Østjylland. Mælken kommer fra omkringliggende økologiske gårde, hvor køerne går frit ude og inde. Osten er en fetatype, som fremstilles i små ostekar og håndfyldes i formene og vendes, hvor håndværket spiller en vigtig rolle. Herefter saltes osten i et døgn og emballeres i sin egen saltlage. Smagen af komælk giver en frisk karakter og syre. Osten har en flot rund smag og en cremet konsistens.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
1033 kcal
Fedt:
72,4 g
heraf mættede fedtsyrer:
13,1 g
Kulhydrat:
47,4 g
heraf sukkerarter:
13,3 g
Kostfibre:
11,5 g
Protein:
42,3 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?