Gulerødder: Skær gulerødderne i tynde strimler med en grøntsagsskræller. Giv ungerne den midterste del, til at gnave, når du ikke kan strimle mere. Læg strimlerne i iskoldt vand, gerne isvand. Lav en dressing af lige dele olivenolie og citronsaft. Smag til med salt og peber. Lige inden servering lader du strimlerne dryppe af og vender i dressingen.
Ærtepuré: Bland bouillonpulver med 1 dl vand. Til puréen skal du blande i følgende forhold: 150 g ærter til 25 g smør og ½ dl bouillon. Lun bouillon og smør til smørret er smeltet. Tilsæt de bælgede ærter og lun forsigtigt op. Det skal ikke koge. Tilsæt rygeost og blend med en stavblender eller i blender til en grov puré. Smag til med salt, peber og citronsaft. Hold lun ved svag varme indtil servering.
Kulmule (se video ovenover): Skær fiske i portionsstykker. Krydr med salt og peber på begge sider. Steg fisken på skindsiden i smør. Brug en ske til at overbruse fisken med varmt smør fra panden. Efter ca. 2-3 minutter vendes fisken forsigtigt og steges på modsatte side i ca. 1 minut. Husk stadig at overbruse med smør.
Anretning: Læg ærtepuré i bunden af tallerknerne, fisken ovenpå og gulerodsstrimler ved siden af. Drys med græskarkerner og klippet purløg.
Kend din fisk: Kulmule
GASTRONOMISK
Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.
Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.
Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.
SUNDHED
Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.
Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften