
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Dæk en bageplade med bagepapir.
Flæk jordskokkerne på midten, vend dem med 1 tsk. olie pr. person, og krydr dem med salt og peber. Læg jordskokkerne på bagepladen med skæresiden nedad, og bag dem i ca. 25 min., indtil de er blevet helt møre.
Dæk en ny bradepande med bagepapir.
Skær kartoflerne i mundrette stykker, spred dem ud på bagepladen, vend dem i 1/2 spsk. olie pr. person, og krydr dem med salt. Bag kartoflerne i ca. 20 min., indtil de har fået en gylden farve og er bløde ind til midten. Rør evt. lidt i kartoflerne undervejs for en jævn stegning.
Varm en gryde op ved høj varme.
Skær kyllingen i tern på 2x2 cm, og steg dem i 1 tsk. olie pr. person, indtil de får godt med farve på to sider.
Skær løg og svampe i kvarte, og tilfør dem undervejs til gryden med kylling.
Lad grøntsagerne stege ved jævnlig omrøring i ca. 5 min., indtil de har fået godt med farve.
Skru ned for varmen, tilsæt tomatpure, og rør rundt i 1 min.
Hæld creme frisk i, og lad retten simre stille og roligt, indtil sovsen begynder at blive cremet. Smag til med salt og peber.
Skær æblet i tern, og vend det sammen med jordskokkerne.
Servér kyllingen med kartofler og jordskokkesalat.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften