0
Stegt mørksej med nachos, avocado og grøn salsa

Stegt mørksej med nachos, avocado og grøn salsa

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Majs tortillas
1 min.
Nachos

Start med at tænde ovnen på 180 grader varmluft.

Skær tortillaerne i kvarte, bred dem ud på en bageplade, dryp med lidt olivenolie, og krydr med lidt salt.

Bag dem i ovnen i 10-15 min., til de er sprøde.

blå vindruer, stenfriehvidløglimegrøn chili
5 min.
Salsa

Skyl vindruer, og pil hvidløg.

Kom vindruer, hvidløg og chili (efter smag) op i et glas eller skål. Tilsæt en spsk olivenolie pr. kuvert, lidt salt og friskkværnet peber. Blend med en stavblender til en lind salsa, og smag til med masser af limesaft.

avokadoagurk
15 min.
Grønt

Tag kødet ud af avokadoen, og mos det groft med en gaffel.

Skyl agurken, og skær den i grove tern.

mørksejfilet uden skind
20 min.
Fisk

Varm en stor pande godt op, og tilsæt en smule olie.

Del fisken i kuvertstykker, og steg dem på panden i 3-4 min. på den ene side og max 30 sekunder på den anden. Krydr med salt. Hvis du ønsker fisken helt gennemstegt, skal du stege fisken i 3 min. på begge sider.

30 min.
Anretning

Anret den mosede avokado på en tallerken. Krydr med lidt salt, og kom et par dråber olivenolie over. Kom fisk og agurketern ved. Slut af med at komme salsaen over fisken og nachos på siden.

Velbekomme!

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?