Sæt en gryde med saltet vand over at koge, og læg rødbederne direkte heri. Lad dem koge, indtil de næsten ikke giver modstand, når man stikker en gaffel ned i dem. Hæld det kogende vand fra, hæld koldt vand over rødbederne, og træk straks skrællen af bederne med fingrene. Skær bederne i så tynde skiver som muligt.
Krydr fisken med salt på alle sider, og læg til side.
Kom grünkern i en gryde med rigeligt koldt vand og lidt salt - kog dem i ca. 15-20 minutter. Dræn vandet fra, og lad dem dryppe af i en sigte i et par minutter.
Kernerne ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen, og gem dem til senere.
Rør sesamolie, citronsaft og revet citronskal sammen med de fleste af de ristede sesamkerner og 1 tsk. olivenolie pr. pers. i en skål. Smag til med salt, peber og lidt sukker. Skyl purløg, hak det fint, og vend i til sidst.
Varm en pande op ved høj varme.
Når panden er godt gennemvarm, tilsættes 1 tsk. olie. Læg fiskens skindside på panden, og lad den stege i 3 min. ved middelvarme.
Vend fisken om på den modsatte side, og steg videre i 1 minut. Vil du have fisken helt gennemstegt, så lad den stege 3 min. på begge sider.
Tag fisken af panden, og lad den hvile.
Vend bederne og perlebyggen i sesamdressingen. Smag til med evt. salt og peber.
Server den stegte laks med bedesalaten, og top med sesamkerner.
ASC er en globalt anerkendt mærkningsordning, som sikrer, at fiskeopdræt foregår på en sund og ansvarlig måde. ASC-mærkede fisk har gennemgået en streng kontrol af hele forsyningskæden og af arbejdsforholdene ved den enkelte aquakultur. ASC ønsker at sikre forbrugerne et miljøvenligt og socialt ansvarligt valg af opdrættede fiskeprodukter.
I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.
Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn
Kundekommentarer ()