0
Stegt mørksej med lun spidskålsalat med nye danske ærter og rygeost

Stegt mørksej med lun spidskålsalat med nye danske ærter og rygeost

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Sommer
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Slankemad
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
mørksejfilet uden skindsalt
1 min.
Fisken

Krydr fisken med salt på alle sider og læg til side.

kartofler
3 min.
Kogte kartofler

Sæt en kasserolle med letsaltet vand over at koge. Skrub kartoflerne grundigt under vand.

Kom kartoflerne i vandet (det behøver ikke at koge) og vær opmærksom på at vandet kun lige netop skal op at simre. Kog kartoflerne til de er møre, ca. 10 min. Sluk for blusset og lad kartoflerne hvile i vandet 5 min længere, før du hælder vandet fra.

græskarkerner
10 min.
Kernerne

Kernerne ristes på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen og gem til senere.

dildsaltede kapersærter i bælgolivenolie, ekstra jomfrueddikespidskål
15 min.
Grøntsagerne

Skyl dilden og hak den groft sammen med kapersne. Bælg ærterne og kom dem ned i en skål sammen med dilden og kapersne.

Skyl kålen grundigt og skær den ud i grove stykker. Varm en pande op ved høj varme, tilsæt 2 tsk. olie pr. person og steg kålen i ca. 3 min under omrøring, til det får en god farve og bliver mørt.

Tilsæt den stegte kål til ærterne og vend det med 2 tsk. olie og 1 tsk. eddike og smag til med salt. Drys gærskarkernerne henover ved anretning.

30 min.
Fisken

Varm en pande op ved høj varme.

Når panden er godt gennemvarm, tilsættes 1 tsk. olie. Læg fisken på panden og lad det stege i 3 min ved høj varme. 

Vend fisken om på den modsatte side og steg videre i 1 minut. Vil du have fisken helt gennemstegt, så lad den stege 3 min på begge sider. 

Tag fisken af panden og lad den hvile. 

Fynsk Rygeost  - fra Gundestrup Mejeri
35 min.
Anretning

Server den stegte fisk med de kogte kartofler, en skefuld rygeost og den lune salat.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
512 kcal
Fedt:
20,9 g
heraf mættede fedtsyrer:
1,75 g
Kulhydrat:
37,5 g
heraf sukkerarter:
6,6 g
Kostfibre:
8,7 g
Protein:
40,1 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?