
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Sæt en gryde med rigeligt, godt saltet vand over at koge.
Kog fregola i 10-12 min., til den er al dente. Sigt dem, vend med et par dråber olivenolie, og hold fregola lune indtil servering.
Skrub gulerødderne grundigt, og halvér evt. de største på langs.
Steg dem stille og roligt på en pande i en smule olivenolie i ca. 20 min., til de har taget farve over det hele, og er sprødmøre. Brug evt. to pander, hvis du laver mad til 4 personer.
Krydr med salt og friskkværnet peber undervejs.
Hak nødderne fint med en kniv. Pluk løvstikken ud i blade, og snit stilkene fint med en kniv.
Dræn osten for vand, og pluk den ud i små bidder.
Skyl bladselleri, og snit den i tynde skiver med en kniv.
Vend bladselleri og løvstikke sammen med pastaen, og smag til en sidste gang. Tilføj evt. lidt mere olivenolie.
Anret pasta på en tallerken med gulerødder ovenpå. Riv citronen fint henover, og drys med nødder. Kom til sidst mozzarella rundt på tallerkenen.
Fregula er en type pasta fra Sardinien. Det ligner nordafrikanske Berkoukes og Mellemøstlig Moghrabieh. Fregula findes i forskellige størrelser, men består typisk af semulina dej, der er rullet i kugler med en diameter på 2-3 mm og ristet i en ovn.
Bemærk den forholdsvis lange kogetid på 12 minutter!
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften