
Strataen bør forberedes dagen før den bages!
Skær aubergine og squash i mellemstore tern. Snit renset peberfrugt, fennikel og løg i skiver og skær hvidløgene helt tyndt. Smelt smørret i en gryde og sauter grøntsagerne et øjeblik deri. Hæld 1 dl vand ved, læg låg på og lad det dampe 7-8 min. til grøntsagerne lige er møre.
Rør citronskal, timian, salt og peber i og smag til. Skær skorpen af brødet og læg 1 lag i et smurt ildfast fad, ca. 30 x 25 cm. Fordel ½ af grøntsagerne henover, drys med ½ af ostene og gentag. Pisk mælk, æg, salt og peber sammen, hæld det over strataen og dæk fadet til. Stil det køligt min. 2 timer - helst natten over. Drys med rasp, dryp med lidt olivenolie og bag ved 200 grader i 35-45 min. til overfladen er gylden og indholdet fast. Server som den er med en tomatsalat til eller som tilbehør til kød, fisk og fjerkræ.
Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften