Forvarm ovnen til 225 grader. Skær fisken i store stykker, krydr den med salt på alle sider, og læg den til side.
Pil det yderste lag af forårsløget og rødløg, skræl gulerødder og de søde kartofler, og skyl det hele grundigt under vand. Skær rodfrugterne i grove stykker, og lad forårsløget være helt. Læg grøntsagerne på en bradepande dækket med bagepapir. Vend dem i 1 spsk. olie pr. person, salt og peber, og bag dem i ca. 15 min., indtil de har fået godt med farve og er møre.
Skyl ramsløg og citron grundigt, og afdryp for vand.
Halvér citronen, hak halvdelen af ramsløget fint, og skær resten i lange blade.
Kom skysovsen op i en kasserolle, og varm den stille og roligt op. Tilsæt evt. lidt vand, hvis den er lidt tyk eller kraftig i smagen. Tilsæt det finthakkede ramsløg, og smag til med salt og peber.
Varm en pande op ved høj varme.
Når panden er godt gennemvarm, tilsættes 1/2 spsk. olie. Læg fisken på panden, og lad den stege i 3 min. ved middelvarme.
Vend fisken om på den modsatte side, og steg videre i 1 minut. Vil du have fisken helt gennemstegt, så lad den stege 3 min. på begge sider.
Tag fisken af panden, og lad den hvile.
Læg citronen på panden med skærefladen nedad, og rist den, indtil den har fået en mørk overflade.
Anret de bagte grøntsager på tallerkener med fisken og sovsen henover, og top med ramsløgsstrimlerne. Pres citronsaften henover fisken.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Ramsløget findes helt naturligt i mange danske skove, typisk fra midt marts til maj. Vi kan vi derfor kun anbefale, at du stikker et smut i skoven og plukker ramsløg til et par omgange mere, når du har spist denne portion. Du kan både bruge bladene og selve løget, som gror under jorden.
Ramsløg gror oftest som store, brede områder i bunden af særligt løvskov, men du kan også være heldig at finde dem i parker. Ramsløg kan godt lide, at jorden er fugtig. Pluk forsigtigt de blade du skal bruge, så der både er nok til andre og til næste år.
OBS!! Vær opmærksom på, at ramsløget kan forveksles med den giftige liljekonval, høsttidløs og dansk arum. Ramsløget kan dog genkendes på både smagen og den kraftige duft af hvidløg, som ingen af de andre planter har. Er du i tvivl, så lad dem stå.
Kundekommentarer ()