Du behøver ikke at bo i Sverige for at få den helt særlige oplevelse, det er at deltage i en kräftskiva. Til et krebsegilde pyntes der op med papirlygter, og man får farverige hatte og hagesmække på, og lige netop hagesmækken kan det være en god idé, for kampen med de små skaldyr kan være en fedtet affære.
Ved siden af maden er det en helt central del af traditionen med krebsegilderne, at man drikker snaps og synger snapseviser til måltidet - og sangene plejer at være med til at skabe en fantastisk stemning til krebsegilderne. Søg evt. på Google efter "Kräftvisor" for inspiration. Skal det gå rigtigt til, så skal der en snaps til hver krebseklo, man spiser - så det kan blive endog meget "hyggeligt" på en dejlig sensommeraften - Meeen mindre kan vel også gøre det!?
Beregn 5-8 krebs pr. person, hvilket er nok til en fin forret og samtidig ikke ruinerende som en gammeldags svensk kräftkalas portion, hvor man normalt beregner 20-30 krebs pr. person med ditto snapse.
Server krebsene med ristet brød og hjemmerørt dild-mayonnaise/dressing - og som i Sverige med smørsmurt lunt ristet brød og knækbrød samt ikke mindst god lagret ost til. Ost og krebs er faktisk et hit - og er meget velsmagende. Brug IKKE en lagret dansk "fimse-ost" men derimod en tør og lidt nøddeagtig ost som f.eks. en Västerbotten ost. (eller alternativt en dansk Vesterhavsost eller lagret Comté eller Emmentaler)
Sådan spiser du en krebs:
Man trækker først halen af, fjerner så rygskjoldet og spiser fedtlaget, der sidder lige under skjoldet. Så klemmer og suger man kød og saft ud af benene, åbner kløerne og spiser kødet. Til sidst spises halen, hvorfra man først fjerner tarmen. Snyd ikke dig selv for fornøjelsen med at knække, knuse, suge og slubrer alt det gode ud af hver en krebs. Sådan får du den allerstørste smagsoplevelse ud af det.
Kommentarer og forslag til opskriften