Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl og del kartoflerne i mindre stykker, og kog dem møre i godt saltet vand i ca. 25 min.
Mos dem med generøse mængder smør, evt. kogt op med lidt mælk, og smag mosen til med salt og peber. Jeg bruger ratioen (0,5 dl mælk / 25 g smør pr. person)
Pil og hak løgene så fine tern du kan! Sauter løgene på en pande i brusende smør. Lad løgene blive klare uden at brune. Krydr med salt og peber. Kom på en flad tallerken og sæt på køl/frys til de er HELT afkølede!
Rør kødet sejt med salt og tilsæt masser af sort peber samt lidt sennep og Worcester Sauce (Engelsk Sovs) hvis du har lidt af det stående på hylden. Rør farsen med de afkølede smørsauterede løg. Rør med æg (brug omkring et halvt pr person du laver mad til) - (kan udelades). Rør med 1 spsk. rasp og 1 spsk. fløde pr person du laver mad til.
Form til små kugler a ca. 30 g. og drys med det sidste rasp. Steges på panden hvor du sauterede løgene. Steg i 15 g smør pr person du laver mad til, indtil de er gyldne og gennemstegt. Sæt kødbollerne til side.
Kom 0,5 spsk. hvedemel pr person du laver mad til på panden med fedtstoffet hvorpå du stegte kødbollerne. Rør godt sammen og kom 0,5 dl vand (evt fra kartoflerne) på pr person du laver mad til. Pisk det godt igennem mens sovsen koger på lavt blus. Kom bouillon og det sidste piskefløde på og kog igennem til passende konsistens. Juster farven med en lille smule kulør - den må ikke blive for mørk. Smag til med salt, peber samt Worcester Sauce (Engelsk Sovs) og en generøs klat tyttebærsyltetøj.
Kom kødbollerne i sovsen og lad det hele simre i 5-10 minutter. Pas på sovsen ikke bliver FOR tyk og juster evt med mere vand/bouillon.
Som vist på billedet med kartoffelmos og tyttebær.
Kundekommentarer ()