
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Sæt en kasserolle med letsaltet vand over at koge. Skræl eller skrub kartoflerne.
Kom kartoflerne i vandet, og vær opmærksom på, at vandet kun lige netop skal op at simre. Kog kartoflerne i ca. 10 min., til de er møre. Sluk for blusset, og lad kartoflerne hvile i vandet 5 min. længere, før du hælder vandet fra.
Riv først agurken på den grove side af et rivejern, og derefter løget og rødbeden - også på den grove side af rivejernet.
Bland de revne rødbeder og løg med kød og harissa, og tilsæt 1/2 tsk. salt pr. person.
Rør farsen godt sammen, og tilsæt 1/2 spsk. hvedemel pr. person.
Form 3 frikadeller pr. person, og steg dem på en pande ved middelhøj varme i 1/2 spsk. olie pr. person i ca. 3 min. på hver side.
Sæt en ny pande over høj varme. Skær kålen i mundrette stykker. Når panden er rygende varm, steges kålen i 1 spsk. olie pr. person i ca. 3 min. under jævnlig omrøring, indtil den har fået godt med farve og er blevet mør. Krydr med salt og peber.
Bland yoghurten med agurken i en skål, og smag til med salt og peber.
Servér harissadellerne med kål, kartofler, raita og spidskål.
Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften