Salat: Skyl quinoaen (gerne rød eller mix af hvid, sort og rød) under koldt vand og kog den mør i letsaltet vand (ca. 15 min.). Hæld vandet fra, lad den dampe af 5 min. og løsn den med en gaffel - lad den køle af mens resten laves. Skær rødløget i tynde både og sauter dem i lidt olie til de begynder at tage farve. Tilsæt 2 spsk. balsamico og lad det koge helt ind om løgene. Kom løgene i skålen med quinoa og det hele køle ned. Pluk persillen, skyl bladene og slyng dem tørre. Snit bladsellerien i tynde skiver og skær fenniklen i små fine tern. Skær æblerne (fx Ingrid Marie) i lidt større tern og hak valnødderne meget groft. Vend quinoa, rødløg, persille, bladselleri, fennikel, æbler, valnødder, tranebær og gule rosiner (almindelige kan også bruges) sammen med 3 spsk. olie, appelsinsaft, salt og peber og smag til med honning og balsamico.
Steg: Sikr dig at sværen er ridset helt ned til kødet over det hele. Læg stegen med sværen nedad i en lille bradepande, krydr med salt og peber og hæld vand i til det dækker sværen hele vejen rundt. Sæt stegen i en 175 grader varm ovn i 30 min. Vend stegen om og drys straks sværen med groft salt - både ovenpå og imellem sværene. Hæld vandet fra bradepanden og brug lidt sammenkrøllet stanniol under stegen til at sikre, at den er lige høj over det hele, så sværene bruner ensartet. Stik et stegetermometer i på det tykkeste sted og sæt igen stegen i ovnen i 20-30 min. til centrumtemperaturen når 64 grader. Tænd evt. for grillfunktionen de sidste 5-10 min., hvis sværen skal bruge lidt hjælp til at blive gylden og sprød. Lad stegen hvile i 10-15 min. inden udskæring.
Server sammen med flødebagte rodfrugter og godt groft kernebrød.
Kommentarer og forslag til opskriften