0
Taco al pastor på mør grisenakke med ananas, tortillawraps, salat, koriander & lime

Taco al pastor på mør grisenakke med ananas, tortillawraps, salat, koriander & lime

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
20 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

I Mexico kan du få Taco Al Pastor i langt de fleste gade-køkkener. Al Pastor laves som opretstående ruller, nøjagtigt som du kender det fra Shawarma. Taco al pastor har da også sin oprindelse fra libanesiske immigranter, der i slutningen af 1800-tallet tog shawarmaen med sig til Mexico. Med tiden blev lammekødet erstattet med svinekød. Det viste sig at være en fremragende idé, og bingo, så var “Taco al pastor” født! Navnet al pastor betyder, frit oversat, “hyrdens taco”. Det kvikke hoved, der i sin tid som den første erstattede lam med gris, var nemlig en hyrdedreng.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Sous vide, mør grisenakkeal pastor krydderiblanding (stærk)Ananashvidløg
1 min.
Al pastor:

Åbn pakken med gris, og riv kødet i strimler. Gem saften og fedtstoffet fra posen. 

Pil hvidløg, og pil og hak zittauerløg. Skræl og skær ananas ud i små mundrette tern, og hak eller pres hvidløg. Sauter det hele af på en pande i smør og olie, uden at det tager farve, men indtil løgene er klare. Kom det revne kød på, og rist igennem i 3-4 min. Krydr med salt. Tilsæt Al Pastor krydderiblandingen. Pas på, den er HOT, så prøv dig frem. Jeg bruger selv det hele. Kom 1 spsk. lys eddike pr. person (gerne æblecidereddike) i retten sammen med fond & fedt fra posen, og lad det hele simre ved svag varme under låg i 3-5 min. Smag til med salt, peber, sukker samt igen lidt god eddike.

hjertesalatkoriander
10 min.
Tilbehør:

Del salat i mindre stykker. Pluk og hak koriander groft, og brug gerne en del af stilkene også.

Majstortillas - nixtamal
15 min.
Tortillas:

Varm tortillas én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter. Endnu bedre er det at vende dem direkte på en rødglødende kogeplade lynhurtigt. (Duer ikke på induktion og gas). Hold tortillas lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.

korianderlimecreme fraiche 18%
20 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Top tortillas med al pastor samt creme fraiche, salat og koriander. Pynt med en limebåd.

TIP:

På billedet er vist en rødløgssalat – den får du ikke ingredienser med til.
Du kan dog let lave en sådan salat af rødløg snittet i tynde skiver og vendt med lidt salt, lime- eller citronsaft og lidt sukker.

Bonusinfo

Al pastor krydderiblanding indeholder:

  • nelliker
  • spidskommen
  • laurbærblad
  • annattofrø
  • korianderfrø
  • hel spidskommen
  • mexicansk oregano 
  • sorte peberkorn
  • limeskal
  • appelsinskal

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?