0
Tacos med braiseret gris, saltet kål og rød salsa

Tacos med braiseret gris, saltet kål og rød salsa

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Slankemad
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
cherry- eller blommetomaterrødløghvidløgrød chilitomatpuré
1 min.
Salsaen

Forvarm ovnen til højeste temperatur.

Pil rødløg og hvidløg, og skyl tomater og chili.

Skær det hele i mindre stykker (gem lidt rødløg til at sylte), og spred det ud på en bradepande dækket med bagepapir.

Bag grøntsagerne i ca. 15 min., indtil de har fået en branket overflade, og er blevet møre. 

Blend de bagte grøntsager (pas på med chilien - den er hot!) med en blender eller stavblender til en homogen masse sammen med tomatpure og 1/2 spsk. olivenolie pr. person.

Smages til med salt og peber. 

spidskål
10 min.
Saltet kål

Skyl kålen grundigt, og snit den så fint som muligt. 

Krydr med salt, vend den godt rundt, og gem den indtil servering.

Sous vide, mør grisenakke
15 min.
Kødet

Kom kødet i en pande sammen med bouillonen fra posen. Varm det stille og roligt op, og mos det med en ske, indtil det bliver helt nedbrudt. 

Smages til med salt og peber.

Majs tortillas – Tlayuda
25 min.
Tortillas

Varm tortillaerne op i ovnen, og pak dem efterfølgende godt ind i et viskestykke.

30 min.
Anretning

Anret kødet henover tortillaerne, og top med kål og salsa.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
564 kcal
Fedt:
16,5 g
Kulhydrat:
74,3 g
heraf sukkerarter:
7,3 g
Kostfibre:
4,6 g
Protein:
31,3 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?