Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Snit kålen fint (brug gerne et mandolinjern), kom den i en skål, og drys med salt.
Knug og massér kålen, og lad det salte i 10 min., gerne længere.
Vend kålen med halvdelen af glaskålsdippingen og kokosmel, og smag til med salt og sukker.
Kog 25 g sukker (el. palmesukker/rørsukker) og 2 spsk lys eddike pr. pers. sammen med fishsauce, til sukkeret netop er opløst. Afkøl lagen.
Tilsæt en smule revet ingefær, tynde skiver af rød chili, hakket skalotteløg og hakket koriander (gem stilkene til senere).
Skær glaskålet i fine tern, hak peanuts groft, og vend det heri. Smag til med limesaft. Dippingen skal være stærk, sød, salt og syrlig i god harmoni, justér evt.
Del fisken i mindre stykker, og kør dem i en foodprocessor med salt.
Tilsæt karrypasta samt revet ingefær (brug det sidste her), 1/4 tsk. bagepulver pr. pers. og æg.
Kør det hurtigt sammen på fuld styrke.
Skrab farsen over i en skål, og vend hakkede korianderstilke deri. Form med en ske små, runde, flade deller, og fritér dem i rigeligt olie ved medium varme, til de er gyldne, sprøde og let soufflerede. Servér straks.
Anret som vist på billedet med den sidste halvdel af glaskåldippingen i en skål for sig.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften