0
Tlayuda med grov bønnemos, sprødt sommergrønt og kogte majs

Tlayuda med grov bønnemos, sprødt sommergrønt og kogte majs

Hovedingrediens:
Grøntsager
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:
Allergener:
Mælk, Bladselleri

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Husk

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

sorte  bønnerGrydekasserolle
1 min.
Lav bønnemosen

Start med at sætte en stor grydefuld vand over at koge til majs. Husk et godt skud salt.

Dræn bønnerne for vand, og kom dem op i en kasserolle sammen med et godt skud olivenolie. Varm bønnerne godt igennem, og mos dem så med en gaffel. Smag til med salt og et godt skud friskkværnet sort peber.

majskolber
5 min.
Kog majsene

Når vandet koger, tilsætter du majsene med blade og det hele, og koger dem 5-7 min. under låg.

limekorianderbladsellerisquashskål
10 min.
Skær det grønne

Skær squashen ud i store tern. 

Snit bladselleri i ca. 0,5 cm tykke skiver.

Hak korianderen groft, både stilke og blade. Vend det hele sammen i en skål sammen med masser af limesaft og et par dråber olivenolie.

Majstortillas – Tlayuda - Nixtamalpande
20 min.
Varm tlayuda

Varm en stor pande godt op. Lun tlayuda på panden i 30 sekunder på hver side, og hold dem derefter lune i et klæde.

Chipotle (røget chili)smør
30 min.
Anretning

Anret tlayuda ved bordet med grønt, bønnemos og smuldret ost ud over.

Pil bladene af majsene, og smør en god klat smør på. Drys med røget chili og server ved siden af.

Velbekomme!

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Queso fresco er en lækker sag, som vi og Grand Fromage selv har udviklet i samarbejde med det lille landsbymejeri i Onsild i Nordjylland. Ideen blev født da vi var på udkig efter en dansk ost, der mindede om den mexicanske Oaxaca ost "queso fresco". Osten fremstilles af økologisk mælk fra køer der bl.a græsser på engdragene langs Gudenåen. Ostens oprindelse er Mexico og Sydamerika hvor den anvendes i mange retter. Osten er mild og med en fin mælkesmag, hvilket også gør den egnet til stegning.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?