0
Lyn tlayuda med røget svinemørbrad, bønner, spidskål og appelsinsalsa

Lyn tlayuda med røget svinemørbrad, bønner, spidskål og appelsinsalsa

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
15 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
rødløghvidløgrøget grisemørbrad
0 min.
Forberedelse:

Pil hvidløg og løg. Gem halvdelen af rødløget til salsaen.  

Hak hvidløg og løg fint.

Skær den røgede svinemørbrad ud i små tern.

flåede og hakkede tomatersorte  bønnerMexicansk krydderiblanding (stærk)rødløghvidløgrøget grisemørbrad
2 min.
Bønner

Steg de hakkede løg og hvidløg med halvdelen af krydderiposen eller efter behag, i en gryde med olie ved høj varme i 1 minut.

Tilsæt den røgede svinemørbrad, og steg i yderligere 1-2 min. under omrøring. Kom halvdelen af de flåede tomater ved, og rør rundt.

Dræn og skyl bønnerne, inden du også kommer dem i gryden. Hvis du synes der mangler væde, så kom ekstra flået tomat ved. Skru ned, og lad det hele småsimre og koge ind i ca. 10 min.

Rør lidt undervejs. Smag til med revet appelsinskræl, salt, peber og evt. lidt ekstra krydderi efter smag. 

appelsinrødløgMexicansk krydderiblanding (stærk)spidskål
8 min.
Appelsinsalsa

Skyl og rens spidskål, og skær den i tynde strimler. 

Fjern skrællen på appelsinerne, og skær kødet i tern. Skær det resterende af rødløget i tynde både. 

Vend appelsin, rødløg og snittet spidskål sammen med lidt olivenolie, salt og peber. Smag evt. til med lidt af krydderierne, men pas på det er meget stærkt.

Alternativt kan du også servere alle dele hver for sig i skåle.

Majs tortillas – Tlayuda
12 min.
Tlayuda

Steg de store tlayuda tortillas på en varm pande uden fedtstof en ad gangen.

Gem dem herefter under et viskestykke, så de holder varmen, mens du varmer de næste.

15 min.
Anretning

Smag bønnegryden til en sidste gang.

Server bønnegryden med de lune tlayuda og appelsinsalsaen ved bordet.  

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver

 

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?