Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Sæt en stor gryde med et godt skvæt olie over ved middelvarme.
Hak bladselleri, løg og hvidløg groft, overfør det løbende til gryden, og steg grøntsagerne i ca. 5 min. under jævnlig omrøring, indtil de er blevet møre.
Rist kernerne på en tør pande over middel varme, indtil de bliver gyldenbrune i overfladen. Tag dem af varmen, og gem til senere.
Tilsæt tomatsugo til de stegte grøntsager, og få det op at simre.
Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt og peber.
Riv kålen fra stilken i mundrette stykker.
Sæt en pande over ved høj varme, og steg kålen i lidt olie i ca. 1 min. under jævnlig omrøring, indtil det har fået godt med farve, og er blevet mørt. Man kan med fordel stege kålen over flere omgange, hvis man laver mad til flere.
Vend kålen med salt og peber lige inden servering.
Lun bollerne i ovnen eller på en brødrister.
Varm en pande op ved høj varme, og skær fisken i portionsstørrelser.
Tilsæt lidt olie til panden, når den er godt gennemvarm. Læg fiskens skindside på panden, og lad det stege i ca. 2-3 min. ved middelhøj varme.
Vend fisken om på den modsatte side, og steg videre i ca. 30 sek. Vil du have fisken helt gennemstegt, så lad den stege 3 min. på begge sider.
Tag fisken af panden, krydr godt med salt, og servér straks.
Fordel suppen i skåle, anret fisken, kålen og kernerne henover, og servér bollerne til.
Primitivo surdejsboller:
Rugsurdej og fuldkornssurdej æltes med italiensk Tipo 00 hvedemel samt fuldkornshvedemel og hørfrø. Et højt vandindhold og lang fermenteringsproces resulterer i en bolle med smag, saft og karakter.
Kend din fisk: Kulmule
GASTRONOMISK
Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.
Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.
Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.
SUNDHED
Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.
Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften