Forvarm ovnen til 140 grader.
Krydr fisken med salt på alle sider, og læg den til side.
Kom grünkern i en gryde med rigeligt vand og et skud salt. Lad grünkern koge stille og roligt under låg i ca. 15 min., til de er møre.
Skær stokken fra blomkålen, og skyl den grundigt sammen med squashen og fenniklen. Skær fenniklen og squashen i små tern, og skær ligeledes blomkålen i mindre stykker.
Pil hvidløget, og skær det i tynde skiver.
Varm en pande op ved høj varme. Steg grøntsagerne i 1/2 spsk. neutral olie pr. person i ca. 5 min. under omrøring. Smages til med salt, lidt mørk eddike og peber.
Her skal bruges et stort kvadratisk stykke bagepapir (se video ovenover) pr. person, ca. 35x35 cm. Fordel fisken og grøntsagerne på bagepapirsstykkerne, træk derefter alle siderne op omkring indholdet og form en ”kugle”, der lukkes til ved at snurre overskudspapiret rundt om sig selv. Læg pakkerne på et ovnfast fad, så de ligger i spænd mellem hinanden og ikke vælter. Bages i ca. 12 min, så fisken kun lige bliver gennemvarm.
Skyl persillen grundigt, afdryp for vand og hak groft.
Servér pakkerne med grünkern og top med persille.
I Midttyskland har man tradition for at dyrke spelt til grünkern. Grünkern er spelt der er høstet, mens den er halv moden og derefter kunstigt tørret. Det er opstået som en reaktion på perioder med ugunstigt vejr, hvilket kunne ødelægge afgrøderne for de tyske bønder. Så derfor blev der høstet før kornet var helt modent ved ca. 50% fugtindhold. Fordi de tørrede kerner smagte så godt når de blev kogt opstod der i Tyskland en tradition for at høste en del af kornet som grünkern i slutningen af juli. For at lave Grünkern skal det umodne korn tørres med røg, hvilket udvikler en karakteristisk smag. Dette er grunden til, at speltdyrkningen har fundet en niche i Tyskland helt op til vor tid.
Spelt (Triticum spelta) er for øvrigt en ældgammel sort hvede som man anser for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn
Kundekommentarer ()