0
Vadouvan-stegt hvilling med blomkålspuré med sesam & ris

Vadouvan-stegt hvilling med blomkålspuré med sesam & ris

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
25 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

ris, basmati
1 min.
Ris:

Skyl risene grundigt i rigeligt koldt vand. Hæld dem i en gryde, og rør rundt med en ske eller med hånden. Kassér derefter vandet, der er blevet hvidt. Gentag, indtil vandet er klart.

Kog rigeligt vand (som når du koger pasta) op med lidt salt i. Kom ris i, når vandet koger. Sæt låg på, bring tilbage i kog, og skru ned, så risene netop koger! Sæt uret, tik, tak - efter 9 min. hældes vandet fra. På med låget igen, skru ned på 1, og lad risene trække 5-10 min. 

sesamfrø
2 min.
Sesam:

Rist sesam på en tør pande, til de popper. Knus dem let i en morter med lidt salt. 

blomkålskalotteløghvidløglimevadouvanfløde 38% (piskefløde)sesamfrøbredbladet persille
3 min.
Blomkålspuré:

Del blomkålen i små buketter, og rist dem i en tykbundet gryde i lidt smør sammen med fintsnittet skalotteløg og hvidløg. Når det hele er gyldent, uden at det er branket, tilsættes vadouvankrydderi, som ristes igennem. Tilsæt nu fløden, og kog det hele mørt under låg ved svag varme. Det tager 12-15 min. Når kålen er mør, blendes det hele til en lind puré sammen med persille (gem lidt til pynt) og der smages til med salt, peber, en smule limesaft og lidt revet -skal. Vend 2/3 af de ristede og knuste sesamfrø i.

hvillingfilet med skindhvidløg
20 min.
Fisk:

Del fisken i portionsstykker, og steg i olie/smør på en pande. Steg fisken på skindsiden ved moderat til høj varme i 3-4 min. (afhængig af tykkelse). Har du et par hvidløgsfed i overskud, kan du med fordel komme dem på panden sammen med fisken. Vend fisken, når skindet er sprødt og gyldent, og kødet er blevet mat i farven. Steg den derefter i meget kort tid (ca. 1 minut) på den anden side. Krydr med friskkværnet sort peber, og servér straks.

bredbladet persille
25 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Ris i bunden, smør blomkålspuré over. Drys med hakket persille og de sidste sesamfrø. Servér lime til.

Bonusinfo

Vadouvin er et krydderi med rødder i det sydlige Indien og det franske køkken. Det er ofte kendt som "fransk karry" på grund af dets anvendelse i fransk madlavning. Historien bag vadouvin er en spændende blanding af kulturel udveksling og handel mellem Øst og Vest.

Krydderiet har sin oprindelse i det sydlige Indien.

I det 18. århundrede begyndte franske kolonister at bosætte sig i Indien, og de blev fascineret af det rige udvalg af krydderier, der var tilgængelige der. De tog disse krydderier med tilbage til Frankrig, hvor de blev introduceret i det franske køkken. På denne måde begyndte den kulturelle udveksling mellem øst og vest, der formåede at forme vadouvin som vi kender det i dag.

Vadouvin er typisk lavet af en blanding af krydderier som spidskommen, korianderfrø, sennepsfrø, gurkemeje, nelliker og kanel samt tørrede løg og hvidløg. Den nøjagtige sammensætning kan variere afhængigt af opskriften og producenten.

I det franske køkken bruges vadouvin til at tilføje smag og kompleksitet til en række retter, herunder supper, saucer, kødretter og grøntsagsretter. Det har en unik smagsprofil, der kombinerer de krydrede, jordlige noter fra det indiske subkontinent med de delikate, raffinerede smag, der er karakteristiske for det franske køkken.

På denne måde repræsenterer vadouvin et smukt eksempel på, hvad der sker, når forskellige kulturer og kulinariske traditioner mødes og inspirerer hinanden til at skabe noget nyt og spændende.

Vadouvan indeholder: 20% Spidskommen, 20%sennepskorn, 20% gurkemeje,10%kardemomme, 10% chili, 5% bukkehornsfrø,  5% karryblade, 5% muskatnød og 5% nelliker.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?