Fisk: Skær fisken i tynde skiver (på samme måde som med røget laks). Anret skiverne i et ildfast fad, krydr med salt og peber og lad fisken trække i køleskab i ca. 15 min. Stænk hvidvin på skiverne, overdæk fadet med stanniol og sæt det i en 200 grader varm ovn i 8-10 min. (til fisken bliver mælkehvid).
Estragonsauce: Svits det finthakkede skalotteløg sammen med plukkede estragonblade og -stilke i lidt olie i en gryde. Tilsæt hvidvin, fiske-og hønsefond og lad det koge ind til det halve (jævn evt. med maizena). Tilsæt tomaterne skåret i fine tern (fjern kernerne) og smørret. Smag til med salt, peber og evt. mere estragon.
Saucen hældes over fisken lige inden servering.
Kan serveres med ris og en grøn salat.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften