Pho er en af Vietnams mest ikoniske retter, og jeg har ofte oplevet den både på gadekøkkener i Hanoi og i små familiedrevne køkkener. Kernen er den aromatiske bouillon, der her forstærkes af en færdig pho-krydderiblanding, så vi får dybde og kompleksitet uden at gå på kompromis med enkelhed. Kyllingebryst, risnudler og friske urter samles i en suppe, hvor lime, chili og fiskesauce giver balance mellem sødme, syre og varme.
Estimeret tidsforbrug
Ca. 40 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:
Forberedelse: 10 min
Pho-bouillon: 25 min
Nudler og topping: 10 min
Anretning: 3–5 min
Fremgangsmåde
Find alle ingredienser og redskaber frem.
Skyl grøntsager, lime, chili og krydderurter.
Vask hænder og redskaber efter håndtering af kylling.
Skær rødløg i tynde skiver (brug gerne et mandolinjern) , og rist det kort på en stor gryde i lidt neutral olie sammen med pho-krydderiblandingen, til duftene frigives og løgene falder sammen.
Kom 0,4 dl vand (pr person ) og kyllingebouillonpulver i gryden med de ristede løg og krydderiblandingen. Lad bouillonen simre i 15–20 minutter. Smag til med fiskesauce, en smule sukker samt salt og peber undervejs.
Kom kyllingebrysterne i bouillonen, og lad dem pochere stille og roligt i 10–12 minutter, til de netop er gennemtilberedte. Tag dem op, lad dem hvile lidt, og skær i tynde skiver.
Kog risnudlerne efter anvisning på pakken, og skyl dem hurtigt i koldt vand, så de ikke klistrer sammen.
Skær chili i tynde skiver, lime i både, og pluk urterne groft.
Fordel nudlerne i fire dybe skåle.
Læg skiver af kylling ovenpå.
Hæld den varme, krydrede pho-bouillon over, så det dækker nudler og kylling.
Top med friske urter, chili og limebåde ved siden af, så hver kan smage til.
Tips til at peppe retten op / bruge rester
Servér med bønnespirer eller tynde skiver rå rødløg for ekstra sprødhed.
Rester af bouillonen kan fryses ned og bruges som base til næste suppe eller en wokret.
Har du kylling til overs, er den perfekt i en salat med risnudler, lime og lidt fiskesauce næste dag.
Vietnamesisk Pho krydderiblanding indeholder:
50% urtebouillon, 10% fennikelfrø, 10% korianderfrø, 10% sort peber, 5% stjerneanis, 5% kanel, 5% sort kardemomme, 5% nelliker.
Thaibasilikum ligner lidt almindelig basilikum i udseende og til dels smag, men den er noget mere spids i bladene. Den smager let sødligt, er krydret med noter af peber. Thaibasilikum er fantastisk smagsgiver i det asiatiske køkken og er nærmest uundværlig i fx thailandske retter med kokosmælk.
Kommentarer og forslag til opskriften