
Spätzle: Rør mel, muskatnød, ¼ tsk. salt og ¼ tsk. friskkværnet peber godt sammen. Tilsæt æg og ¾ dl koldt vand og rør til dejen er ensartet. Kog rigeligt vand op i en gryde med lidt salt. Kør dejen igennem et finthullet dørslag (lidt ad gangen), så der dannes små lange dråber, som falder direkte ned i vandet. Lad dem koge 2-3 min. til de er faste og møre og gentag til al dejen er brugt. Lav dem gerne i forvejen og lun dem på panden i lidt smeltet smør lige inden servering.
Gryde: Skær gulerødder, løg og selleri i små tern og hak hvidløgene fint. Brun kødet godt i lidt olie i en stegegryde eller lignende og tag det op igen. Kom lidt mere olie i gryden og rist grøntsagerne til de lige begynder at tage farve. Kom kødet tilbage i gryden, tilsæt nelliker, timian og rødvin og lad det simre 5 min. Rør tomater og fond i, læg låg på og lad det simre 30-45 min. til kødet er mørt. Rens imens svampene og skær dem i mundrette bidder. Skær baconen i tern og rist dem stille og roligt gyldne ved middel varme og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Kom svampene på panden og rist til de er gyldne, og al væden er kogt væk. Jævn imens vildtgryden med maizena, smag til med salt, peber og evt. et nip sukker og anret i et varmt fad. Vend bacon og svampe sammen med grofthakket persille, drys det over gryderetten og server straks.
Server sammen med en sprød grøn salat og godt groft brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften