
Skyl grønt, frugt og krydderurter. Vask hænder og redskaber efter håndtering af fisk, kød og grøntsager. Find alle ingredienser og redskaber frem.
Forvarm ovnen ved 200 grader varmluft.
Riv hvidløget ned i en lille skål, og tilsæt yoghurten. Rør godt rundt, og smag til med salt og peber.
Skær kødet i tynde skiver, overfør til et ildfast fad, og tilsæt gyros-krydderiblandingen og 1/2 spsk. af hvidløgsyoghurten pr. person. Vend det godt rundt, og gem til senere.
Dæk en bradepande med bagepapir.
Skær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver, og spred dem ud på bagepladen. Krydr med salt, og lad stå til senere.
Dæk en ny bradepande med bagepapir.
Skræl og skær kartoflerne i stave, spred dem ud på bagepladen, vend dem i 1/2 spsk. olie pr. person, og krydr dem med rosmarin og salt.
Bag kartoflerne i ca. 20 min., indtil de har fået en gylden farve, og er bløde ind til midten. Rør evt. lidt i kartoflerne undervejs for en jævn stegning.
Top auberginen med 1/2 spsk. olie pr. person og bag i ca. 15 min., indtil den er helt mør.
Kom kyllingen øverst i ovnen og bag den i ca. 6-7 minutter, indtil den har fået lidt farve og er gennemstegt.
Servér kyllingen med auberginen, kartoflerne og yoghurten.
Gyros mix fra indeholder: 20% spidskommen, 10% chili pulver, 10% korianderfrø, 10% sød paprika, 10% hvidløgspulver, 10% persille, 10% oregano, 10% timian, 10% stødt kanel
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften