0

Havtaske

Familie: Lophiidae (Lophius piscatorius)

Engelsk: Angler (men også kaldet fishing-frog, frog-fish eller sea-devil)

Tysk: Seeteufel

Smagen

I dag sættes der stor pris på havtaskens kødkvalitet. Kendere sammenligner kødet med hummerkød. Samme faste konsistens og markante smag.

Kendetegn

Havtasken har sin helt egen udstråling, men køn er den ikke. Kaldes også bredflab, gumminakke eller simpelthen verdens grimmeste fisk. 

Den fladtrykte krop og hovedet med det store gab er næsten lige store. Tænderne er sylespidse og uregelmæssige. Øjnene sidder på oversiden, og bugen er flad og hvid. Skindet er besat med torne og hudlapper. Kun halen og kæbekødet, som er en specialitet, spises. Når fiskerne tidligere fik "monsteret" i nettene, smed de den ud igen.

Levevis

Havtasken er en decideret bundfisk, der lever på al slags bund ned til 600 meters dybde. Under gydningen søger den dog ned til 1800 meters dybde. I forårsmånederne gyder den ca. 1 million æg. Æggene lægges i lange slimbånd, der føres med vandstrømmen, indtil æggene klækkes.

Den normale maximale størrelse og vægt er 150 cm og 35 kg.

Havtaskens jagtmetode er raffineret: Den ligger på lur på havbunden og ved at vifte med den forreste rygfinnestråle, lokker den småfisk til. 

Tips: Filetering & afpudsning

  1. Havtaskehalen har et kraftigt rygben. Skær ned langs ryggen på begge sider af rygbenet. Så har du to fileter.
  2. Omkring halen sidder der en kraftig hinde, der bør fjernes. Læg fileten med ryggen nedad. Tag en skarp og fleksibel kniv. Hold fast i hinden ved halen og skær hinden fri.

Sundhed

Havtasken er en meget mager fisk. Se spændende retter med havtaske