0

Stenbider

Familie: Cyclopteridae (Cyclopterus lumpus)

Engelsk: Lumpsucker eller Lumpfish

Tysk: Seehase 

Smagen

Hanstenbiderens kød er hvidt, meget geléagtigt og vandholdigt.

Hunstenbideren fanges kun pga. rognen. Farven på rognen kan svinge fra svag lyserød til lilla.

Kendetegn

Stenbideren er let genkendelig på sin runde oppustelige krop. På bugen sidder en sugeskive, som stenbideren bruger til at hæfte sig fast til f.eks. stengrund med. Der skal et træk på mindst 12 kg til for at frigøre den.

Stenbideren der  kan blive op til 50 cm lang, men oftest ikke bliver mere end 20-30 cm, lever som navnet antyder, på stenet havbund, hvor den med bugens 'sugekop' suger sig fast på sten og lever af krebsdyr,  småfisk og gopler.   

Levevis

Stenbider foretrækker stenet bund på 50 til 150 meters dybde. Den kommer til de danske farvande i december måned og bliver her frem til maj måned for at gyde. Hunnen der hedder en 'kvabso' - fanges med rogn. Kvabsoen gyder fra marts til maj på lavt vand, efterhånden som vandtemperaturen bliver lidt varmere.   Herefter vender den tilbage til det nordlige Atlanterhav. Stenbideren gyder på lavt vand i det tidlige forår, og hannen vogter æggene indtil de klækkes.

Stenbiderrogn

Rognen fra hunnen - også kaldet kvabso - er den helt store delikatesse i det meget tidlige forår. Rognen kaldes også "Dansk kaviar". Stenbiderrogn

Tilberedning af renset rogn: Skyl rognen og kom den i en sigte med skål under og lad overskydende vand løbe fra. Vend ca. 1/3 teskefuld fint salt i rognen (juster evt. med lidt mere salt efter smag). Lad saltet trække i min. 2 timer før servering.Stenbiderrogn er perfekt som forret. Serveres på toast med hakket rødløg og creme frâiche eller græsk yoghurt. Kan fryses men er bedst frisk. Prøv også rogn ovenpå en flækket avokado med klippet dild og creme frâiche. 

Tilberedning af urenset rogn: Hæld rognen i en skål med vand. Tag en håndmixer og kør igennem rognen på laveste hastighed i ca. 10 sek. Skyl mixerens ris fri for hinder og gentag øvelsen 4-5 gange. Du kan også fint benytte en gaffel. Rognen hældes i en sigte og skylles godt igennem. Rognen er nu klar og skal blot tilsættes lidt salt og evt. hvid peber.

Sundhed

Stenbideren er særligt rig på jod, selen og kalium, og det er en fed fisk, som er særligt rig på de sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer (omega-3).

Vidste du det at...

  • ...især hannen gør flittigt brug af sugekoppen? Hos stenbiderne er det nemlig far, der tager hele "barselsorloven". Når hunnen har gydet, suger hannen sig fast til en sten lige i nærheden af rognen. Her holder han vagt og jager ulke, krabber og andre trusler væk, indtil æggene er klækket.
  • ...kvabsoen gyder op til 300.000 æg med en diameter på ca. 2 mm - og det er store æg, når vi sammenligner med andre havfisk?
  • ...man beregner ca. 300 g frisk stenbiderrogn til fire personer som forret?
  • ...rognen er en udsøgt delikatesse og bruges flittigt på alle landets Michelinrestauranter som noma, Kong Hans og Gernium?