Helleflynder

Latin: Hippoglossus hippoglossus
Engelsk: The atlantic halibut
Tysk: Heilbutt
Også kendt som: Rådmand

LEVESTEDER OG LEVEVIS

Det nordlige Atlanterhav er helleflynderens hjemmebane, hvor den er udbredt på den amerikanske østkyst fra Virginia til Labrador, langs den sydgrønlandske kyst og omkring Island. Nordligst er den i Barentshavet og derfra ned langs Norges kyst, hvor der er flest, rundt om De Britiske Øer og ned i Biscayen. I Danmark er det oftest i Skagerrak samt det nordlige Kattegat, at Helleflynderen findes, men den er fundet så sydligt som syd for Langeland.

Den foretrækker vand på en temperatur på mellem tre og syv °C, men de er fundet i både koldere og varmere vand. Trods status som fladfisk er helleflynderen ikke bundet til bunden i samme grad som andre fladfisk. Derimod svømmer den ofte frit rundt i vandet.

Efter legen, hvor helleflynderne har gydet, tager de ofte på lange vandringer ud i verden. En fisk fra Canadas kyst er eksempelvis fanget ved Island, der er over 2.500 kilometer væk. Det viser sig dog også, at de vender tilbage til oprindelsesstedet.

Helleflynderen vokser langsomt og lever længe, og det gør, at den let bliver truet ved overfiskeri. Netop nu er den defineret som truet. 

KENDETEGN

Helleflynderen er den absolut største fladfisk, der kan blive over 2 meter lang og veje over 200 kilo. Den er formet som en langstrakt rhombe med en højde, der er godt en tredjedel af længden. Den har en stor og kraftig mund, der slutter cirka midt udenfor det nederste øje. Helleflynderen er en højrevendt fladfisk, hvor øjet vandrer fra venstre side over til højre, når den omformes til en fladfisk.

Ofte fremstår helleflynderen som skinnende på grund af et tykt slimlag, der beskytter fisken i vandet. Farven under slimlaget varierer meget i forskellige nuancer af brun. Hos unge fisk er det ofte lysere og mere meleret i udtrykket, mens det som fisken ældes bliver mørkere og mere ensfarvet.

Her fanges fisken

Sæson

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Højsæson

Genkend fisken!


GASTRONOMISK

Kødet på helleflynderen er hvidt og fast, men det har en tendens til at blive tørt, hvis det tilberedes for længe. Derfor skal det gerne tilberedes nænsomt. Når det er tilberedt perfekt, skilles det som flager.

En god måde at passe på fisken er ved at bage eller dampe den i ovnen.

SUNDHED

Helleflynderen er en halvfed fisk med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer samt A- og D-vitamin.

Fordi helleflynderen er en rovfisk i enden af fødekæden, anbefales det, at gravide, ammende eller kvinder, der planlægger at blive gravide, ikke spiser mere end 100 gram helleflynder om ugen eller helt holder sig fra den. Det skyldes risikoen for et højt indhold af kviksølv.


MADHISTORIE

Det lidt besynderlige navn skyldes ikke en relation til en Helle, men er derimod en omskrivning af hellig fisk. Det refererer til tiden før reformationen, hvor det primært var tilladt at spise fisk i fasten.

Helleflynderen har altid været betragtet som en eksklusiv fisk, der, når den blev fanget, blev solgt til høje priser. Selvom den kan fanges i danske farvande, er det sket så sjældent, at den aldrig har opnået nogen permanent plads i den danske madhistorie.

Den bliver dog nævnt i gamle kilder, hvor især hovedet prises til at koge suppe på. Kødet er oftest blevet spist kogt, finnerne røget eller tørret og det fede lag kød langs finnerne blev betragtet som en delikatesse blandt højtstående folk. Det samme gjaldt tungen og struben.

Gennem 1900-tallet, hvor både ovnstegning og flæsk eller fersk spæk blev en mere udbredt tilføjelse til en del retter, kendes også den ovnstegte helleflynder - både i hjemmene og på fiskekutterne. Her beskrives det, at man ridser huller i fisken, hvori man stikker strimler af fersk spæk, krydrer med salt og peber og ovnsteger. Som en ægte 1900-tals-ret serveredes den med brun sovs til. 


Anbefalede opskrifter med helleflynder >

Bestil fisk & måltidskasser >



Fiskerne, auktion & opskæring