LEVESTEDER OG LEVEVIS
På en og samme tid er laksen utroligt trofast og troløs, når det kommer til levesteder. Den udklækkes i ferskvand, hvor den også lever de første år, inden den finder vej ud til havet. Præcist hvornår det sker, afhænger af vandets temperatur. I laksenes sydligste levesteder sker det efter et år, mens det i det nordlige Norge først sker, når fiskene er over seks år.
Efter et til fire år på åbent vand - ofte det nordlige Atlanterhav - finder de tilbage til det vandløb, de voksede op i for at gyde. Det er ofte en udmattende rejse, og en stor del af fiskene dør, når de har gydet. Man mener, at kun omkring fem procent af alle laks når at gyde to gange.
I Danmark er der kun oprindelige ynglesteder for laks i Skjern Å, Varde Å, Ribe Å og måske Storåen, men i gamle dage sprang laksen lystigt i Gudenåen, Sneum Å, Brede Å og Vidåen foruden de fire førnævnte vandløb.
Langt det meste laks, man kan købe i dag, stammer dog fra opdræt, som primært findes i Norge.
KENDETEGN
Laksen er slank med et kort, spidst hoved og tilspidset haleparti. Den har oftest en grundtone af sølv på kroppen. Men laksen skifter farve og til dels også form alt efter, hvor den er i livet.
Som ung fisk er den primært gulgrøn og broget med røde prikker. Når den lever i havvand bliver ryggen blålig, mens siderne får den sølvagtige farve, man kender fra butikkerne, med sorte prikker. Når fisken igen går op i et vandløb for at yngle, skrifter hannen farve igen til en mere gullig eller grønlig grundfarve med røde prikker. Derudover ændrer underkæben sig til en kroglignende form. Hunner holder fast i form og farve.
Her opdrættes fisken
Vi får vores laks fra havopdrættere på Færøerne, Island eller Norge eller fra Danske landbaserede anlæg for opdræt, bla. Skagen Salmon der opdrættes i Skagen.
Vi har både ØKOlogisk, ASC certificeret og konventionel laks.
Sæson
GASTRONOMISK
Laksen er ekstremt alsidig i køkkenet og en af de suverænt mest anvendte fisk. Og det er også en taknemmelig spisefisk, da den tåler mange typer tilberedninger og i det hele taget er nem at tilberede uden, at smagen går tabt. Den spises helt fra de lette og rå udgaver, som vi kender fra sushi og sashimi, via de letsaltede tilberedninger som gravad og rimmet laks, helt til de dampede og stegte serveringer.
Gastronomisk svinger kvaliteten dog gevaldigt mellem forskellige laks, som særligt skyldes de varierende former for opdræt, hvor laksen til tider opdrættes på trang plads og med foder, der påvirker kød og fedtbalancen.
SUNDHED
Laksen er en fed fisk, fyldt med hjertevenlige omega 3 og omega 6-fedtsyrer og fyldt med d-vitaminer, som vi på vores breddegrader ofte mangler om vinteren. Den er endda også rig på antioxidanten selen, der menes at styrke immunforsvaret og forebygge kraft.
Et nyere forskningsprojekt på Københavns Universitet har også påvist, at fed fisk kan bidrage positivt til børn fysiske og kognitive egenskaber. Læs evt. mere her: https://www.fisk.ku.dk/
MADHISTORIE
Laksen har historisk set været en eksklusiv spise. Da Christian IV blev kronet i 1596 var der bestilt 30 tønder laks til kroningsfesten. Agtelsen for laksen har utvivlsomt været til stede i mange hundrede år, og flere områder af Danmark markedsførte sig ligefrem på laksefiskeriet.
Særligt Randers-laksen var berømt i flere hundrede år, mens også laksefiskeriet efter østersølaks har været omfattende. I slutningen af 1800-tallet var det netop det bornholmske havfiskeri, der dominerede i mængde.
I Danmark var der i gamle tider udviklet et meget særpræget fiskeri efter laks, de såkaldte laksegårde. Det kan man bl.a. se i adskillige dokumenter fra Middelalderen. Laksegårdene var et omfattende pælesystem, der blev brugt til at indfange laks i de store jyske åer.
Historisk kendes, som i dag, mange forskellige tilberedninger. Laksen er blev spist fersk, saltet og røget. Den er blevet stegt i smør, dampet i hvidvin og serveret med citronsaft langt tilbage.
De fleste steder i landet røg man fisken for at konservere den, men laksen fra Randers - altså ved udmundingen af Gudenåen i Kattegat - markerede sig også ved at blive speget. Når spegede laks skulle spises blev den eksempelvis skåret i skiver og kogt i hvidvin med smør.
Laksen fastholdte sit ry som en dyr fisk til festlige lejligheder. Et ry som den beholdt helt op til 1970’erne, hvor man i Norge begyndte at opdrætte laks. Siden da er fiskeriet efter den vilde laks skrumpet voldsomt - også på grund af overfiskning - mens den opdrættede laks fjernede laksens hidtidige eksklusivitet, men samtidig gjorde den til en af de allermest populære hverdagsfisk. I 2016 blev der opdrættet over 2,2 millioner tons laks i hele verden.
DANSK LAKS FRA SKAGEN SALMON
Vi er glade og super-stolte over at være udvalgt som en af de allerførste til at sælge den nye unikke og bæredygtigt opdrættede laks fra Skagen Salmon. Laksene har hele deres levetid levet i et landbaseret anlæg i Skagen hvor de har svømmet i modstrøm, præcis som de vilde laks gør det. Det har gjort laksen stærk, givet kødet en fast struktur og en intramuskulær fedtmarmorering der gør den super saftig og velsmagende. Derudover har laksen et generelt meget lavere fedtindhold end traditionelt opdrættede laks.
"Skagen Salmons laks smager simpelthen skide godt! Smag, struktur og saftighed er jo som vildlaks" Siger Huskokken Jacob begejstret!
Skagen Salmon er landbaseret opdræt af laks. Metoden hedder Recirculation Aquaculture System og det nybyggede anlæg i Skagen er nyeste version af teknologien.
Laksekarrene fyldes med vand fra Skagerak. Vandet cirkulerer konstant igennem både biologiske og mekaniske filtre og tilbage til laksekar igen. En lille andel af vandet returneres til Skagerak efter at være slutbehandlet i vores rensningsanlæg. I processen har vi fjernet mere end 90 % af al kvælstof og fosfor. Det sikrer en minimal miljøbelastning.
Gennem rensningsprocessen separeres slam som anvendes til at lave ren energi i biogasanlægget på den anden side af vejen.
Anlægget er lukket, der er ingen fisk som slipper ud med risiko for genetisk blanding med vilde laks, og der er ingen kemikalier eller antibiotika, som skader andet marineliv.
Laksen fra Skagen Salmon er en ren og sund laks. Fri for det du ikke ønsker at indtage med din mad. Fri for antibiotika. Fri for parasitter. Fri for GMO. Fri for væksthormoner.
I traditionelt opdræt er lakselus desværre et velkendt problem. Det har vi ikke, da vi opdrætter laksene i et lukket miljø. Således er behandling mod lakselus med f.eks. kemikalier slet ikke relevant.
Laks er en af de bedste kilder til det sunde Omega 3. Her kan du få dit omega 3 uden at bekymre dig om råvarens renhed.