LEVESTEDER OG LEVEVIS
Hos Skagenfood er ALT vores laks opdrættet laks. Vi får laksen fra havopdrættere på hhv. Færøerne, Island og Norge eller oftere og oftere fra Danske landbaserede anlæg for opdræt, bla. de fremragende Skagen Salmon der opdrættes, og slagtes, lige her i vores baghave i Skagen.
Vi har både ØKOlogisk, ASC certificeret og konventionelt opdrættet laks i vores sortiment.
MEN HVORFOR SPISER VI IKKE BARE VILDFANGET LAKS?
Påstanden om, at vilde laksebestande ville uddø inden for en uge, hvis alle amerikanere skiftede fra opdrættet til vildfanget laks, er måske nok lidt af en overdrivelse, men der er nu alligevel noget om snakken, og den understreger en vigtig pointe: De vilde laksebestande er ikke tilstrækkelige til at imødekomme den massive efterspørgsel.
Omkring 95% af al den laks, der spises i USA, er opdrættet (i Danmark er vi nok nærmere de 99%), hovedsageligt fordi de vilde bestande alene ikke ville kunne opfylde det nuværende behov på en bæredygtig måde. Mange vilde laksearter, især i Stillehavet, er allerede under pres på grund af klimaforandringer, tab af levesteder og ikke mindst overfiskeri.
Hvis efterspørgslen på vildfanget laks pludselig steg dramatisk, ville det lægge enormt pres på disse bestande. Selvom der er strenge fangstkvoter og sæsonbestemte restriktioner, kunne en kraftig forøgelse af fisketrykket potentielt føre til en hurtig udtømning, især blandt de allerede sårbare bestande. For eksempel har laksebestande i det nordvestlige Stillehav været hårdt ramt af miljøændringer og tab af levesteder.
For bæredygtigt forbrug anbefaler eksperter en balanceret tilgang, at vælge certificerede bæredygtige laks samt at vælge opdrættet laks, især fra landbaserede anlæg, der er et bæredygtigt alternativ til vildfanget laks.
Da vilde laksebestande er under pres på grund af klimaforandringer, habitatødelæggelse og overfiskeri, hjælper landbaseret opdræt med at mindske fiskeripresset på disse bestande og sikrer, at de kan bevares. Landbaserede opdrætsanlæg, hvor laks opdrættes i lukkede systemer, reducerer risikoen for sygdomsspredning og parasitter, som ellers kan påvirke vilde bestande i åbne havområder. Desuden forhindrer de affald og kemikalier fra at forurene havmiljøet og minimerer risikoen for, at opdrættet laks slipper ud og blander sig med vilde arter.
Her opdrættes fisken
Vi får vores laks fra havopdrættere på Færøerne, Island eller Norge eller fra Danske landbaserede anlæg for opdræt, bla. Skagen Salmon der opdrættes i Skagen.
Vi har både ØKOlogisk, ASC certificeret og konventionel laks.
Sæson
KENDETEGN
Laksen er slank med et kort, spidst hoved og tilspidset haleparti. Den har oftest en grundtone af sølv på kroppen. Men laksen skifter farve og til dels også form alt efter, hvor den er i livet.
Som ung fisk er den primært gulgrøn og broget med røde prikker. Når den lever i havvand bliver ryggen blålig, mens siderne får den sølvagtige farve, man kender fra butikkerne, med sorte prikker.
GASTRONOMISK
Laksen er ekstremt alsidig i køkkenet og en af de suverænt mest anvendte fisk. Og det er også en taknemmelig spisefisk, da den tåler mange typer tilberedninger og i det hele taget er nem at tilberede uden, at smagen går tabt. Den spises helt fra de lette og rå udgaver, som vi kender fra sushi og sashimi, via de letsaltede tilberedninger som gravad og rimmet laks, helt til de dampede og stegte serveringer.
Gastronomisk svinger kvaliteten dog gevaldigt mellem forskellige laks, som særligt skyldes de varierende former for opdræt, hvor laksen til tider opdrættes på trang plads og med foder, der påvirker kød og fedtbalancen.
SUNDHED
Laksen er en fed fisk, fyldt med hjertevenlige omega 3 og omega 6-fedtsyrer og fyldt med d-vitaminer, som vi på vores breddegrader ofte mangler om vinteren. Den er endda også rig på antioxidanten selen, der menes at styrke immunforsvaret og forebygge kraft.
Et nyere forskningsprojekt på Københavns Universitet har også påvist, at fed fisk kan bidrage positivt til børn fysiske og kognitive egenskaber. Læs evt. mere her: https://www.fisk.ku.dk/
MADHISTORIE
Laksen har historisk set været en eksklusiv spise. Da Christian IV blev kronet i 1596 var der bestilt 30 tønder laks til kroningsfesten. Agtelsen for laksen har utvivlsomt været til stede i mange hundrede år, og flere områder af Danmark markedsførte sig ligefrem på laksefiskeriet.
Særligt Randers-laksen var berømt i flere hundrede år, mens også laksefiskeriet efter østersølaks har været omfattende. I slutningen af 1800-tallet var det netop det bornholmske havfiskeri, der dominerede i mængde.
I Danmark var der i gamle tider udviklet et meget særpræget fiskeri efter laks, de såkaldte laksegårde. Det kan man bl.a. se i adskillige dokumenter fra Middelalderen. Laksegårdene var et omfattende pælesystem, der blev brugt til at indfange laks i de store jyske åer.
Historisk kendes, som i dag, mange forskellige tilberedninger. Laksen er blev spist fersk, saltet og røget. Den er blevet stegt i smør, dampet i hvidvin og serveret med citronsaft langt tilbage.
De fleste steder i landet røg man fisken for at konservere den, men laksen fra Randers - altså ved udmundingen af Gudenåen i Kattegat - markerede sig også ved at blive speget. Når spegede laks skulle spises blev den eksempelvis skåret i skiver og kogt i hvidvin med smør.
Laksen fastholdte sit ry som en dyr fisk til festlige lejligheder. Et ry som den beholdt helt op til 1970’erne, hvor man i Norge begyndte at opdrætte laks. Siden da er fiskeriet efter den vilde laks skrumpet voldsomt - også på grund af overfiskning - mens den opdrættede laks fjernede laksens hidtidige eksklusivitet, men samtidig gjorde den til en af de allermest populære hverdagsfisk. I 2016 blev der opdrættet over 2,2 millioner tons laks i hele verden.
Forskellene mellem norsk, færøsk og dansk (landbaseret) opdræt af laks
Den primære forskel ligger i opdrætsmetoder, miljøpåvirkning og geografiske fordele:
1. Norsk opdræt: I Norge opdrættes laks typisk i åbne netbure i havet, hvilket udnytter de kolde, rene farvande og naturlige strømme, som bidrager til god vandkvalitet og iltning. Dette system har dog miljøudfordringer, såsom risikoen for sygdom og påvirkning af det omgivende havmiljø.
2. Færøsk opdræt: På Færøerne er laksopdræt også havbaseret og følger strenge reguleringer for miljø og sundhed. De færøske farvande er kendetegnet ved kolde temperaturer og stærke havstrømme, hvilket reducerer sygdomsrisici og øger kvaliteten af vandet omkring netburene. Samtidig er færøske producenter kendt for høje standarder for sporbarhed og bæredygtighed.
3. Dansk landbaseret opdræt: I Danmark foregår opdræt af laks ofte i lukkede landbaserede recirkuleringsanlæg (RAS). Her kontrolleres vandmiljøet strengt for at minimere brugen af antibiotika og undgå påvirkning af det naturlige havmiljø. Landbaseret opdræt kræver flere ressourcer og energi men giver større kontrol over fiskenes sundhed og vandkvaliteten, og sikrer en minimal miljøpåvirkning.
Samlet set er landbaseret dansk opdræt mere miljøskånsomt, mens de åbne havsystemer i Norge og på Færøerne udnytter naturlige vandforhold, men med større risiko for påvirkning af økosystemet.
ASC-certificering
(Aquaculture Stewardship Council) for laks sikrer, at fisken opdrættes efter høje miljømæssige og sociale standarder. ASC-certifikatet gives til akvakulturproducenter, der lever op til strenge krav for bæredygtighed, ansvarlig produktion og dyrevelfærd. Nogle af de centrale principper i ASC-certificeringen for laks inkluderer:
1. Miljøansvar: ASC-certificeret lakseopdræt mindsker negativ påvirkning af de lokale økosystemer, fx ved at reducere forurening og undgå overbelastning af nærmiljøet. Det betyder også, at anvendelse af kemikalier og antibiotika begrænses, så vandkvaliteten og biodiversiteten bevares.
2. Sporbarhed og gennemsigtighed: ASC-certificeringen indebærer, at hele produktionen kan spores. Dette sikrer gennemsigtighed og mulighed for forbrugere at følge laksens rejse fra opdræt til butik.
3. Dyrevelfærd: ASC-certificeringen stiller krav til gode levevilkår for laksen, herunder passende plads, naturligt lys og lav stressfaktor. Laksene skal holdes under forhold, der efterligner deres naturlige habitat så vidt muligt.
4. Social ansvarlighed: ASC-certificeringen kræver, at arbejdsmiljøet i akvakulturanlægget er sikkert, og at medarbejderne behandles ordentligt og retfærdigt. Det indebærer også en respekt for de lokale samfund og sikrer, at deres rettigheder beskyttes.
5. Bæredygtigt foder: ASC-certificerede producenter bruger foder, der er fremstillet med ingredienser fra bæredygtige kilder. Dette hjælper med at reducere afhængigheden af fiskemel og fiskeolie, som kan lægge pres på de vilde fiskebestande.
Ved at vælge ASC-certificeret laks støtter forbrugerne opdræt, der bidrager til sundere miljøer og mere retfærdige arbejdsforhold, samtidig med at de får et kvalitetsprodukt.
ØKO-certificering
Økologisk opdrættet laks følger retningslinjer, der sikrer miljømæssig bæredygtighed og høj dyrevelfærd, samtidig med at det tager hensyn til forbrugernes sundhed og ansvarlig produktion. Her er nogle af de vigtigste principper for økologisk fiskeopdræt:
1. Naturlig ernæring og foder: Økologisk opdrættede fisk fodres med økologisk certificeret foder uden syntetiske tilsætningsstoffer, farvestoffer eller vækstfremmere. Foderet er ofte af vegetabilsk oprindelse og indeholder ikke fiskemel eller fiskeolie fra truede arter, hvilket mindsker presset på vilde fiskebestande.
2. Ingen brug af kemikalier: I økologisk opdræt anvendes ingen kunstige kemikalier, antibiotika eller syntetiske pesticider, der kan skade miljøet. Eventuelle sygdomsforebyggende tiltag fokuserer på forebyggende foranstaltninger som vandkvalitet, korrekt fodring og et lavt stressniveau.
3. Bæredygtig produktion: Økologisk fiskeopdræt følger strenge krav til bæredygtighed, hvilket betyder, at produktionen er tilpasset lokale forhold for at undgå overbelastning af miljøet. Der er skrappe regler for udledning af næringsstoffer og affald, som kan forurene omgivelserne.
4. Naturlige levestandarder: Fiskene opdrættes under forhold, der tilgodeser deres naturlige adfærd. Dette inkluderer tilstrækkelig plads i damme eller bure samt vand af høj kvalitet for at efterligne deres naturlige levested. Der tages hensyn til, at fiskenes sundhed og trivsel opretholdes.
5. Social ansvarlighed: Økologisk fiskeopdræt tager også højde for arbejdsmæssige og sociale forhold. Økologiske standarder opfordrer til, at arbejderne får gode arbejdsvilkår, og at opdrætsanlæggene respekterer de omkringliggende samfund og naturen.
6. Ingen GMO: I økologisk fiskeopdræt er brugen af genmodificerede organismer (GMO) forbudt. Det gælder både for selve fisken og for de ingredienser, der anvendes i foderet.
Økologisk opdrættet fisk tilbyder forbrugeren et produkt, der er fri for syntetiske kemikalier og GMO, samtidig med at det understøtter en produktion, der værner om natur og biodiversitet. Dette valg er ideelt for dem, der ønsker bæredygtighed og dyrevelfærd i deres mad.
DANSK LAKS FRA SKAGEN SALMON (landbaseret opdræt)
Vi er glade og super-stolte over at være udvalgt som en af de allerførste til at sælge den nye unikke og bæredygtigt opdrættede laks fra Skagen Salmon. Laksene har hele deres levetid levet i et landbaseret anlæg i Skagen hvor de har svømmet i modstrøm, præcis som de vilde laks gør det. Det har gjort laksen stærk, givet kødet en fast struktur og en intramuskulær fedtmarmorering der gør den super saftig og velsmagende. Derudover har laksen et generelt meget lavere fedtindhold end traditionelt opdrættede laks.
"Skagen Salmons laks smager simpelthen skide godt! Smag, struktur og saftighed er jo som vildlaks" Siger Huskokken Jacob begejstret!
Skagen Salmon er landbaseret opdræt af laks. Metoden hedder Recirculation Aquaculture System og det nybyggede anlæg i Skagen er nyeste version af teknologien.
Laksekarrene fyldes med vand fra Skagerak. Vandet cirkulerer konstant igennem både biologiske og mekaniske filtre og tilbage til laksekar igen. En lille andel af vandet returneres til Skagerak efter at være slutbehandlet i vores rensningsanlæg. I processen har vi fjernet mere end 90 % af al kvælstof og fosfor. Det sikrer en minimal miljøbelastning.
Gennem rensningsprocessen separeres slam som anvendes til at lave ren energi i biogasanlægget på den anden side af vejen.
Anlægget er lukket, der er ingen fisk som slipper ud med risiko for genetisk blanding med vilde laks, og der er ingen kemikalier eller antibiotika, som skader andet marineliv.
Laksen fra Skagen Salmon er en ren og sund laks. Fri for det du ikke ønsker at indtage med din mad. Fri for antibiotika. Fri for parasitter. Fri for GMO. Fri for væksthormoner.
I traditionelt opdræt er lakselus desværre et velkendt problem. Det har vi ikke, da vi opdrætter laksene i et lukket miljø. Således er behandling mod lakselus med f.eks. kemikalier slet ikke relevant.
Laks er en af de bedste kilder til det sunde Omega 3. Her kan du få dit omega 3 uden at bekymre dig om råvarens renhed.