Tiarmet blæksprutte

Latin: Sepia officinalis
Engelsk: Common cuttlefish
Tysk: Gemeiner Tintenfisch
Andre navne: sepia, calamari

LEVESTEDER OG LEVEVIS

Sepia eller tiarmet blæksprutte er udbredt i Middelhavet og det østlige Atlanterhav, fra Skandinavien til Afrika. De er almindelige i kystnære farvande og kan findes i dybder på op til 200 meter. Sepia er en rovdyr, der jager små fisk og krebsdyr og bruger sine pigmentceller til at kamuflere sig og skræmme væk rovdyr.

KENDETEGN

Sepia er en blæksprutte med en oval krop og ti arme, hvoraf to er længere end de andre og bruges til at fange bytte. Den kan veje op til to kilo og måler typisk 30-40 cm i længden. Den har et stort hoved med store øjne og en skarp næb, som den bruger til at knuse skallen på krebsdyr.

Her fanges tiarmede blæksprutter

Sæson

Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Højsæson

GASTRONOMISK

Sepia er en eftertragtet spisefisk i Middelhavsområdet og er også populær i det nordlige Europa og Asien. Kødet er hvidt og fast, med en mild smag og en let sødme. Det kan tilberedes på forskellige måder, herunder stegt, grillet, kogt eller bagt. Sepia anvendes ofte i risotto, pasta og andre retter, hvor den giver en intens smag og farve.

SUNDHED

Sepia er en kilde til magert protein og indeholder også vitaminer og mineraler, herunder B-vitaminer, jern og fosfor. Kødet er også lavt i fedt og kalorier og kan derfor være en sund del af en afbalanceret kost.


MADHISTORIE

Sepia har været en vigtig fangst i Middelhavet og det østlige Atlanterhav i århundreder. Den er blevet brugt i traditionelle retter som fiskesuppe, risotto og pasta. I antikken blev sepia brugt som farvestof til tøj og som skriveblæk, da den har en mørk farve. I dag er sepia en vigtig fangst for fiskere i mange kystsamfund og er også en populær ingrediens i gourmetkøkkener rundt om i verden.

Vil du vide mere om tiarmede blæksprutter?


Anbefalede opskrifter med blæksprutte>

Bestil fisk & måltidskasser >Fiskerne, auktion & opskæring